h Dolar 35,5594 % 0.16
h Euro 36,5618 % 0.16
h Sterlin 43,2938 % -0.53
h Altın (Gr) 3.080,73 %-0,39
h BIST100 9.977,94 %1,13
a

Varis Şikayetleri, Kendisi Kadar Masum Değil

Hamilelik döneminde varis şikayetleri sıkça karşılaşılan bir durumdur. Varis, genellikle estetik kaygılarla konuşulmasına rağmen ağrı gibi şikayetlere de neden olabilir. Hamilelikte varis oluşumunun sebepleri arasında artan progesteron hormonu, kilo alımı ve büyüyen rahmin toplardamarlara bası yapması yer alır. Varis problemi olan hamilelerde ayaklarda şişlik, kaşıntı, bacak krampları ve ağrı gibi şikayetler artabilir. Varisten korunmak veya şikayetleri hafifletmek için ise sık yürüyüş yapılmalı, bacak bacak üstüne atılmamalı, dar giyeceklerden kaçınılmalı, varis çorapları giyilmeli ve uyurken sol tarafa yatılmalıdır.Sıkça karşılaşılan bir durum olan varis, hamilelikte estetik kaygılarla birlikte ağrı gibi şikayetlere de sebep olabilir. Hamilelikte varis oluşumunun sebepleri arasında artan progesteron hormonu, kilo alımı ve büyüyen rahmin toplardamarlara baskı yapması yer alır. Varis problemi olan hamilelerde ayaklarda şişlik, kaşıntı, bacak krampları ve ağrı gibi şikayetler artabilir. Varisten korunmak veya şikayetleri hafifletmek için ise sık yürüyüş, doğru oturma ve uyuma pozisyonları, dar giyeceklerden kaçınma ve varis çorapları kullanma önemlidir.

Hamilelik Döneminde Varis Şikayetleri ve Önlemler Nelerdir?

Hamilelik süresince varis şikayetleri sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Estetik kaygıların yanı sıra ağrı gibi farklı semptomlar da ortaya çıkabilir. Ancak hamilelikte varis şikayetleri, alınacak önlemlerle hafifletilebilir.

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, hamilelikte varis şikayetleri ve sebepleri hakkında bilgi verdi. Varisin, toplum genelinde oldukça yaygın olan bir damar hastalığı olduğunu belirten Köksal, ailevi yatkınlık, mesleki risk faktörleri ve hamilelik sürecindeki fizyolojik değişikliklerin varis oluşumunu etkileyen faktörler olduğunu söyledi. Uzun süre ayakta kalan meslek gruplarının varis riskinin daha yüksek olduğunu vurgulayan Köksal, varisin önemsenmemesi durumunda kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebileceğini hatta toplardamarlarda pıhtı oluşmasıyla hayati risklerin ortaya çıkabileceğini ifade etti.

Hamilelikte artan progesteron hormonu, kilo alımı ve vücut kan hacminin varis için risk faktörleri olduğunu belirten Köksal, en önemli faktörün ise bebeğin anne rahminde büyümesi olduğunu söyledi. Bebeğin büyümesiyle birlikte bacaklardaki toplardamarlara baskı yapılması nedeniyle toplardamar kanının akciğerlere olan dönüşünün azaldığını ve bu durumun varis oluşumunu veya mevcut varislerin daha belirgin hale gelmesini tetiklediğini belirtti. Varis problemi olan hamilelerde ayaklarda şişlik, kaşıntı, ağırlık hissi, bacak krampları ve ağrı gibi şikayetlerin daha sık görülebileceğini söyleyen Köksal, ileri safhalarda ise toplardamarlarda pıhtı oluşabileceğine ve bacaklarda yaralara neden olabileceğine dikkat çekti.

Köksal, hamilelik döneminde varisten korunmak veya şikayetleri hafifletmek için şu önerilerde bulundu: Varis tedavisinin genellikle ameliyatsız yapılan estetik bir tedavi olduğunu ve ince varisli damarların skleroterapi yöntemiyle yok edilebildiğini belirtti. Ayrıca, sık yürüyüşlerin yapılması, otururken bacakların üst üste atılmaması, dar giyeceklerden kaçınılması, topuklu ayakkabıların tercih edilmemesi, bacakların altına yükseklik konulması, hamilelik çoraplarının giyilmesi, uyurken sol tarafa yatılması gibi önlemlerin alınmasının faydalı olabileceğini ifade etti. Ayrıca, hamilelik döneminde tuz ve tuzlu ürün tüketiminin sınırlandırılması da önemli bir adım olarak önerildi.

Kulak Burun Boğaz uzmanından önemli uyarı: “Tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonunun sebebi geniz eti!”

Sıradaki haber:

Kulak Burun Boğaz uzmanından önemli uyarı: “Tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonunun sebebi geniz eti!”

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.