h Dolar 35,2068 % 0.3
h Euro 36,7672 % 0.3
h Sterlin 44,3202 % 0.7
h Altın (Gr) 2.968,33 %1,32
h BIST100 9.724,50 %-0,42
a
  • Vakit
  • Sağlık
  • Yapay zeka ile EKG alanında yeni bir dönem başliyor

Yapay zeka ile EKG alanında yeni bir dönem başliyor

Sivas'taki bir hastanede kullanılan yapay zeka tabanlı üç boyutlu elektrokardiyografi teknolojisi, kalp damar tıkanıklığı rahatsızlığının erken teşhisinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu teknoloji sayesinde hastaların tıkanıklık riski daha erken dönemde belirlenerek tedavi planlaması yapılmaktadır. Sivas Medicana Hastanesi, bu teknolojiyi kullanan ilk merkezlerden biridir ve hastalara daha hızlı ve etkili müdahale imkanı sunarak kalp sağlığını koruma amacını gütmektedir.

Türkiye’de nadir görülen yapay zeka tabanlı üç boyutlu elektrokardiyografi teknolojisi, Sivas’ta ilk kez kullanılmaya başlandı. Sivas Medicana Hastanesi’nde görev yapan Kalp Damar Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Hasan Yücel, Almanya’da geliştirilen bu teknolojinin, kalp damar tıkanıklıklarının erken teşhisinde büyük rol oynadığını belirtti. Yapay zeka destekli bu üç boyutlu elektrokardiyografi cihazı sayesinde hastaların damar tıkanıklığı riski daha erken dönemde tespit edilerek tedavi planlaması yapılıyor. Yücel, Türkiye genelinde sınırlı sayıda merkezde uygulanan bu teknolojinin Sivas’ta ilk defa kullanılmasının büyük bir ayrıcalık olduğunu söyledi. Yapılan bu yenilikle hastalara daha hızlı ve etkili bir şekilde müdahale edilerek kalp sağlığının korunması hedefleniyor.

Kalp ve damar hastalıklarının dünyada ve ülkemizde ölüm nedenleri arasında baş sıralarda olduğunu belirten Doç. Dr. Yücel, erken teşhis ve tedavinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Gelişen teknolojiyle beraber sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, stres ve diyabet gibi faktörlerin kalp damar hastalıkları riskini artırdığını söyledi. Yapılan testlerle hastaların risk durumunun belirlendiğini ve kalp damar tıkanıklığı açısından herhangi bir sorun olup olmadığının değerlendirildiğini dile getirdi. Almanya’da geliştirilen üç boyutlu elektrokardiyografi teknolojisinin kalp damar tıkanıklıklarında kolaylıklar sağladığını ifade etti. Bu teknolojiyi kullanarak erken tanıda yardımcı olmaya çalıştıklarını belirten Yücel, gelişen anjiyografi, balon ve stent teknolojisiyle tıkalı damarların açılabildiğini söyledi. Erken aşamada tanı konularak risk faktörleri bilinerek tedavi planlandığını ifade etti. Sivas’ta yapay zeka teknolojisini kullanan ilk merkez olduklarını ve Türkiye genelinde sınırlı sayıda merkezde uygulandığını belirtti. Bu nedenle Sivas’ta bir ilk olmanın büyük bir ayrıcalık olduğunu dile getirdi.

Serviks kanseri önlemek için aşı ve düzenli tarama yapmanın önemini vurgulayan Op. Dr. Duygu Güzel’in sözleri

Sıradaki haber:

Serviks kanseri önlemek için aşı ve düzenli tarama yapmanın önemini vurgulayan Op. Dr. Duygu Güzel’in sözleri

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.