Video Galeri
Rize’deki Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) öğretim üyeleri, kemik ve protez enfeksiyonlarının tedavi sürecini hızlandırmayı amaçlayan bir akıllı kemik çimentosu tableti geliştirdi. Bu tablet, vücut sıcaklığına bağlı olarak değişen anti-bakteriyel özelliğe sahip. Proje, Doç. Dr. Mehmet Sabri Balık önderliğinde yürütüldü ve TÜBİTAK tarafından desteklendi. Proje, laboratuvar ortamında deneylerin yapılmasının ardından canlı dokuda da başarılı bir şekilde test edildi. “Akıllı kemik çimentosu” olarak adlandırılan bu ürün, hastaların daha hızlı bir şekilde tedavi edilmesine olanak sağlayacak.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sabri Balık, kemik enfeksiyonlarının tedavisinde yaşanan sorunları ortadan kaldırmanın önemine dikkat çekerek, projeleri sayesinde enfeksiyonlu bölgelerdeki kemik iyileşme sürecinin hızlanacağını belirtti. Balık, “Günümüzde ortopedik cerrahide cerrahi yöntemler ve implant teknolojileri gelişmiştir. Ancak bu gelişmeler, cerrahilerin ve beraberinde komplikasyonların artmasına sebep olmuştur. Kemik enfeksiyonları ciddi komplikasyonlara yol açabilir ve hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle daha etkin tedavi yöntemleri arayışına girdik” dedi. Kurdukları işbirliğiyle klinik ve mühendislik alanında çalışmalara başlayan ekip, organik bir bileşik olan metal organik kafes sistemini akıllı kemik çimentosu üretiminde kullanmaya karar verdi. Laboratuvar ve canlı dokuda yapılan deneyler sonucunda, kemik çimentosunun anti-bakteriyel ve mekanik özelliklerinin yüksek olduğu kanıtlandı. Balık, “Bu projemizle etkin bir karışım elde ettik ve farklı bakteriler üzerinde testler yaptık. Kemik çimentosumuzun doku ile uyumlu olduğunu ve tedavi sürecini hızlandırdığını gözlemledik. Bu yöntemin kemik enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılacağına karar verdik” şeklinde konuştu.
Balık, geliştirdikleri akıllı kemik çimentosunun hastalara etkin ve hızlı bir tedavi sunacağını belirtti. Cerrahi müdahalelerin tekrarlanması durumunda doğal dokuların bozulabileceğini ve sistemik antibiyotiklerin yan etkilere yol açabileceğini ifade eden Balık, lokal uygulamaların antibiyotik ihtiyacını azaltacağını ve enfeksiyon tedavisinde yeni bir yöntem olacağını vurguladı. Bu yeni tedavi yöntemi sayesinde hastaların günlük yaşamlarına hızlı bir şekilde dönmesi bekleniyor.
Başkan Yücel, Alanya Su Sorunu Hakkında Açıklamalarda Bulundu
Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.