Video Galeri
Son dönemlerde soğuk algınlığı, nezle ve grip vakalarının artması nedeniyle hastanelerde doluluk oranlarının yükseldiğine dikkat çeken uzmanlar, soğuk algınlığından korunma yöntemlerini paylaştı. Manisa Şehir Hastanesi’ndeki uzmanlar, kalabalık ortamlarda bulunulacaksa maske takılması, hastaların maske kullanması, hapşırık ve öksürük sonrası ellerin yıkanması gibi tedbirleri öneriyor. Ayrıca, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için uyku düzenine dikkat edilmesi, sağlıklı beslenme ve stres faktörlerinden uzak durulması gerektiğini belirtiyorlar.
Manisa Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Hekimi Sevil Sapmaz Karabağ, “Kış mevsimindeyiz ve soğuk algınlığı vakaları artıyor. Acil servislerde, aile hekimliklerinde ve polikliniklerde de hastalara başvuruların arttığını gözlemliyoruz. En sık karşılaştığımız vakalar, halk arasında soğuk algınlığı ve nezle olarak bilinen viral enfeksiyonlardır. Belirtileri arasında boğaz yanması, öksürük, burun akıntısı, göz sulanması ve hapşırma yer alır. Bu durumda bol sıvı tüketimi, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar yeterli olabilir. RSV virüsü ise çocuklarda ve yaşlılarda zatürre ve bronşite neden olabilir. Bunun yanı sıra bu yıl sık karşılaştığımız grip, ani başlangıçlı ve yüksek ateş gibi belirtiler gösteren bir hastalıktır. Gripten korunmak için aşının herkes tarafından yaptırılması önerilir. Koronavirüs ise solunum semptomlarına neden olur. Bu sebeple kalabalık ortamlardan uzak durulmalı, maskeler kullanılmalı ve hijyen kurallarına dikkat edilmelidir” dedi.
Uzmanlar, kalabalık ortamlarda hasta olan kişilerin mutlaka maske takması ve hijyen kurallarına uyması gerektiğini vurguluyor. Hasta kişilerin hapşırma ve öksürme sonrasında ellerini yıkamasının önemli olduğunu belirtiyorlar. Okullarda da önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, çocukların teneffüs saatlerinde bahçeye çıkması ve sınıfların sık sık havalandırılması gerektiğini söylüyorlar. Antibiyotik kullanımının bu dönemde önerilmediğini ve istirahat etmenin, bol sıvı tüketmenin, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçların kullanmanın yeterli olduğunu belirtiyorlar.
Manisa Şehir Hastanesi Diyetisyeni Furkan Say ise bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinin önemine değiniyor. Uykusuzluk, sağlıksız beslenme ve stres faktörlerinin bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olduğunu belirten Say, sağlıklı beslenme ve düzenli besin tüketimiyle bağışıklık sisteminin güçlendirilebileceğini söylüyor. Lifli gıdaların tüketiminin bağırsak sağlığı açısından önemli olduğunu vurgulayan Say, C vitamini kaynağı olan turunçgiller ve koyu yeşil yapraklı sebzelerin tüketiminin bağışıklık sistemini desteklediğini belirtiyor. Omega-3 yağları ve bazı baharatlarında bağışıklık sistemini güçlendirdiğini sözlerine ekleyen Say, balık tüketiminin haftada en az bir ya da iki kez yapılmasını öneriyor.
Erzincan’da Nüfus 14 Kat Artarken, 1 Yılda 3 Milyon 250 Bin Muayene Hizmeti Verildi
Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.