h Dolar 34,2254 % 0.3
h Euro 37,1495 % 0.3
h Sterlin 44,6616 % 0.53
h Altın (Gr) 2.983,92 %1,02
h BIST100 9.002,34 %0,52
a
  • Vakit
  • Siyaset
  • Prof. Dr. İsmail Köse İran-Pakistan gerilimine dikkat çekti, İran’ın kendisine yeni hedef olarak Pakistan’ı seçtiğini duyurdu

Prof. Dr. İsmail Köse İran-Pakistan gerilimine dikkat çekti, İran’ın kendisine yeni hedef olarak Pakistan’ı seçtiğini duyurdu

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. İsmail Köse'ye göre, İran ve Pakistan arasındaki gerilimin sebebi İran'ın sünnileri kışkırtarak Pakistan'a füze saldırısı düzenlemesi. Köse, İran'ın mezhepçi politikalarla Ortadoğu'da karışıklığa neden olduğunu ve Türkiye'ye PKK'ya lojistik desteği sağladığını söyledi. İran'ın sert söylemlere rağmen hiçbir Hristiyan devletle çatışmadığına dikkat çeken Köse, İran'ın Pakistan'ı seçmesinin nedeninin Pakistan'ın İran'a karşı etkili bir şekilde karşılık verememesi olduğunu belirtti.

İran ve Pakistan arasındaki gerginliği değerlendiren Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Köse, “İran, Pakistan için uygun bir hedef olarak görüyor. İran, kendisine karşılık veremeyecek bir şekilde Pakistan’ı füze saldırısıyla kışkırttığı iddiasıyla hedef alıyor” dedi.

Prof. Dr. İsmail Köse, İran’ın Ortadoğu’da aktif bir rol oynadığını ve her sorunun altında İran’ın etkisi olduğunu belirtti. İran siyasetinin, İran toplumunu bir arada tutmayı ve otoriter teokratik iktidarı sürdürmeyi amaçladığını vurgulayan Köse, İran’ın demografik olarak sorunlu bir bölge olduğunu ancak tarih boyunca Orta Doğu’da mezhepçi politikaları acımasızca uyguladığını ve terör örgütlerine lojistik destek sağladığını ifade etti. Türkiye’de PKK’ya lojistik desteğin İran tarafından sağlandığını hatırlatan Köse, İran’ın Suriye’de de Şii politikaları destekleyerek Sünnilere karşı Esat ailesinin katliamlarının yaşanmasına göz yumduğunu belirtti. İran’ın Filistin ve Lübnan’da da Hizbullah’ı desteklediğine dikkat çeken Köse, İran’ın kendi içindeki muhalefeti bastırmak için zayıf bir hedef olarak Pakistan’ı seçtiğini ifade etti.

İran’ın sert söylemlere rağmen hiçbir Hristiyan devletle çatışmadığına dikkat çeken Köse, İran’ın mezhepçi politikalarla kendisine yönelebilecek baskıları uzakta tuttuğunu söyledi. İran’ın Yemen, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Filistin gibi ülkelerde Şiileri kışkırttığını ve Irak’ta da etkili olduğunu belirten Köse, İran’ın tarih boyunca Anadolu’yu da Şii politikalarıyla kışkırttığını vurguladı. Türkiye’nin istikrarını bozmak için PKK’ya lojistik destek sağladığını hatırlatan Köse, İran’ın Orta Doğu’yu mezhepçi politikalarla karıştırdığını dile getirdi.

ABD, Yemen’deki Husilerin 3 gemi savar füzesini hedef alarak vurdu!

Sıradaki haber:

ABD, Yemen’deki Husilerin 3 gemi savar füzesini hedef alarak vurdu!

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.