h Dolar 33,9942 % 0.28
h Euro 37,8773 % 0.28
h Sterlin 44,9487 % 0.86
h Altın (Gr) 2.821,62 %0,44
h BIST100 %
a
  • Vakit
  • Siyaset
  • Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Memmedov: “Biz Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla değil, kendi canımız kanımızla bu devleti kazandık”

Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Memmedov: “Biz Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla değil, kendi canımız kanımızla bu devleti kazandık”

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Reşad Memmedov, 20 Ocak 1990'da gerçekleşen Sovyet ordusu katliamı sonrası ülkenin bağımsızlık mücadelesi aldığını belirtti. Antalya'da düzenlenen anma etkinliğine katılan Memmedov, katliamda yüzlerce insanın hayatını kaybettiğini ve Azerbaycan'ın bağımsızlığını kazanmasının ardından topraklarının yüzde 20'sinin işgal edildiğini ifade etti. Memmedov, Azerbaycan'ın bağımsızlık yolunun bu günle başladığını vurguladı ve bu devleti canlarıyla kazandıklarını söyledi. Ayrıca, şehitlerin defnedildiği yerin önemine dikkat çekti ve Türkiye'nin Azerbaycan'ın yanında olduğunu belirtti.

Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Reşad Memmedov, Sovyet ordusunun 20 Ocak 1990 tarihinde Azerbaycan’da gerçekleştirdiği katliamın ardından ülkenin bağımsızlık mücadelesi kararı aldığını belirtti. Memmedov, “Bu tarihi gün her yıl kutlanmaktadır. Genç nesil bu olayla yetiştirilir ve öğretilir. Biz sadece SSCB’nin dağılmasıyla değil, kendi canımızla ve kanımızla bu devleti elde ettik. Bugün de aynı şekilde canımızla, kanımızla bu devleti korumaktayız” dedi.

Sovyet ordusunun 1990 yılında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirdiği “Kara Ocak” olarak adlandırılan katliam nedeniyle, Antalya Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği, Akdeniz Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu’nda bir anma etkinliği düzenledi. Etkinlik, İstiklal Marşı ve Azerbaycan’ın milli marşının okunmasıyla başladı. Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Reşad Memmedov da etkinlikte yer aldı ve 20 Ocak’ta yaşananları ve bu günün önemini anlattı.

Memmedov, 1990 yılında Sovyetler Birliği’nin ordusunun yüzlerce insanı öldürdüğünü belirterek, “Yüzlerce insan hayatını kaybetti, yüzlerce insan yaralandı. Bu katliamdan sonra Azerbaycan Türkleri, kendi devletinin içinde yaşamayacaklarına karar verdiler. 1991 yılında SSCB’nin dağılmasıyla Azerbaycan bağımsızlığını kazandı. Azerbaycan çok zor dönemlerden geçti, topraklarının yüzde 20’si işgal altındadır” şeklinde konuştu.

Memmedov, Azerbaycan’ın bağımsızlık mücadelesine 20 Ocak tarihiyle başladığını belirterek, “Bu tarihi gün her yıl kutlanmaktadır. Genç nesil bu olayla yetiştirilir ve öğretilir. Biz sadece SSCB’nin dağılmasıyla değil, kendi canımızla ve kanımızla bu devleti elde ettik. Bugün de aynı şekilde canımızla, kanımızla bu devleti korumaktayız” ifadelerini kullandı.

Memmedov, 20 Ocak’ta şehit olan 100’den fazla kişinin defnedildiği yerin, 1. Karabağ Savaşı’nda şehit düşen askerler ve Bakü’nün kurtarılmasında Kafkas İslam Ordusu’na destek veren Türklerle aynı yerde olduğuna dikkat çekti. Memmedov, “Bu bizim için çok önemli bir yerdir. Biz tarihin en önemli zamanlarında bir aradayız. Çanakkale Savaşı’nda binlerce Azerbaycan Türkü Türk topraklarının Çanakkale’nin dünya emperyalizmine karşı verdiği savaşta hayatlarını kaybettiler. 2020 yılında 2. Karabağ Savaşı’nda da Azerbaycan topraklarını Ermeni işgalinden kurtarırken, 85 milyonluk Türkiye, Azerbaycan bayrağını dikti ve bizim yanımızda oldu. Zor zamanlarda hep birlikte olduk ve olmaya devam edeceğiz” sözlerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başbakanı Meloni ile görüştü

Sıradaki haber:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başbakanı Meloni ile görüştü

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.