Video Galeri
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “2023 yılında üzülerek ifade ediyorum ki 300 kadın şiddet kurbanı oldu” şeklinde açıklama yaptı. Ankara’da düzenlenen Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda konuşan Bakan Yerlikaya, aile kavramının toplumun en temel yapı taşı olduğunu ve ailenin kadınlar sayesinde ayakta durduğunu belirtti. Bakan Yerlikaya, ailenin sağlıklı bir şekilde kurulmadığı takdirde milletin ve devletin de var olamayacağını vurguladı. Kadınlara yönelik şiddetin sadece bireysel bir saldırı olmadığını, aynı zamanda millete, devlete ve değerlerimize yapılan bir saldırı olduğunu ifade etti.
Bakan Yerlikaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın kadına şiddetin önlenmesi konusunda politikaları etkin bir şekilde uygulamayı hedeflediğini söyledi. Yerlikaya, 2012 yılında çıkarılan “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu”nun bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Yerlikaya, 2016-2020 yılları arasında hayata geçirilen 3. Ulusal Eylem Planı ve 2021-2025 yıllarını kapsayan 4. Ulusal Eylem Planı’nın kadına yönelik şiddetle mücadelede öncelikli politikaları belirlediğini ifade etti.
Kadınların siyasi ve sosyal hayatta gösterdikleri çabaların bir “hak mücadelesi” olduğunu belirten Yerlikaya, kadınlar ve erkeklerin yasal olarak eşit olduğunu vurguladı. Yerlikaya, kadınların evde, fabrikada, tarlada, ofiste çalıştığını ve maruz kaldıkları ayrımcılıkları aşarak başarı elde ettiklerini söyledi. Kadının, erkeğin ve yasaların gözünde özgür ve eşit olduğunu, her zaman böyle olacağını ifade etti.
Yerlikaya, Türk kadınlarının milli mücadele dönemindeki önemli çabalarına da değindi. Türk kadınlarının insanüstü çabalarıyla milletin ve tarihin altın sayfalarında yerini aldığını belirten Yerlikaya, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kadına hak ettiği değeri verdiğini ve kadınlar için hayatın her alanında reformlar gerçekleştirdiğini söyledi.
Kadını dışlayan bir anlayışın insan zenginliğinden vazgeçmek anlamına geldiğini ifade eden Yerlikaya, Türkiye’nin yeni döneminde kadınları baş aktör olarak gördüklerini ve hedeflerine ulaşmak için kadınları ön planda tutacaklarını vurguladı. Yerlikaya, İçişleri Bakanlığı olarak kadına yönelik şiddetle mücadelelerini kararlılıkla sürdürdüklerini ve sürdüreceklerini belirtti.
Bakan Yerlikaya, aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadelenin asayiş başlığının önemli bir konu olduğunu açıkladı. Elektronik kelepçe projesi sayesinde pek çok riskli şiddet vakasının önlenmeyi başardıklarını belirten Yerlikaya, şuan aktif kullanımda olan 720 elektronik kelepçe bulunduğunu ve bu sayıyı bin 500’e çıkardıklarını ifade etti. Ayrıca, KADES uygulamasının da kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli bir rol oynadığını söyledi. KADES uygulamasının şimdiye kadar 6 milyon kişi tarafından indirildiğini ve 1 milyonu aşkın ihbar alındığını belirtti.
Kadına yönelik şiddetle mücadele alanında faaliyet gösteren birim sayısını bin 267’ye çıkardıklarını açıklayan Yerlikaya, şiddeti doğuran sebepleri ortadan kaldırmayı
Bakan Göktaş, “Tek bir kadının şiddet tehdidiyle karşı karşıya kalma riskinin tamamen ortadan kalkması gerektiğine inanıyoruz ve bu hedefe ulaşana kadar mücadelemize devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.
Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.