h Dolar 35,2523 % 0.21
h Euro 36,7900 % 0.21
h Sterlin 44,2747 % 0.06
h Altın (Gr) 2.983,64 %0,20
h BIST100 9.949,01 %0,33
a
  • Vakit
  • Siyaset
  • Tayvan, başkanlık ve parlamento seçimleriyle ilgili oy kullanmak için sandık başına gitti

Tayvan, başkanlık ve parlamento seçimleriyle ilgili oy kullanmak için sandık başına gitti

Tayvan'da başkanlık ve parlamento seçimleri yapıldı. Başkanlık için Demokratik İlerleme Partisi, Kuomintang ve Tayvan Halk Partisi adayları yarıştı. Seçimlerde her seçmen liderlik için bir oy kullanırken, parlamento için ise iki oy kullanacak. 16 siyasi parti 113 sandalye için yarıştı. Tayvan'ın bağımsızlığını savunan Lai Ching-te, Çin tarafından "tehlikeli bir ayrılıkçı" olarak nitelendiriliyor. Tayvan'ın egemenlik ihtilafı nedeniyle dünya genelinde sadece 13 ülke tarafından tanındığı biliniyor. Google açıklaması için tırnak içindeki haberi bu şekilde özetleyebilirsiniz.

Tayvan’da Başkanlık ve Parlamento Seçimleri Tamamlandı

Çin ile yaşanan egemenlik ihtilafı Tayvan’da halkın sandık başına gitmesine yol açtı. Tayvanlı seçmenler bugün başkanlık ve parlamento seçimleri için oy kullandı. Oy verme işlemi saat 16.00’da tamamlandı ve şimdi oy sayımı başladı.

Tayvan halkı sabah saat 08.00’den itibaren sandıklara giderek oylarını kullandı. Oy verme işlemi saat 16.00’da sona erdi ve şimdi seçim sonuçlarının gece saatlerinde belli olması bekleniyor. Tayvan’da başkanlık için başkan yardımcısı Lai Ching-te, ana muhalefet partisi Kuomintang’tan Hou Yu-ih ve Tayvan Halk Partisi’nden Ko Wen-je yarışıyor.

Merkezi Seçim Komisyonu’na göre her seçmen bir oy kullanacak. Bunun yanı sıra parlamento seçimleri için de biri seçim bölgesini temsil eden adaya, diğeri ise bir siyasi partiye olmak üzere iki oy kullanılacak. Parlamento için 16 siyasi parti yarışacak ve toplamda 113 sandalye mevcut. 73 sandalye doğrudan oyla belirlenecek, 34 sandalye siyasi partilerin oy dağılımına göre ve 6 sandalye ise yerli halkların oyuyla belirlenecek. Tayvan’da yaklaşık 19,5 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor.

Seçimlerde dikkat çeken ise Tayvan’ın bağımsızlığını savunan Lai Ching-te ile Çin ile etkileşimi yeniden başlatmak isteyen Hou Yu-ih arasındaki çekişme oldu. Lai Ching-te, Çin tarafından “tehlikeli bir ayrılıkçı” olarak nitelendirildi. Ko Wen-je ise yüksek konut maliyetleri ve geçim sıkıntısı gibi konulara odaklanarak genç seçmenlerin ilgisini çekmeyi başardı.

Pekin yönetimi Tayvan’ı Çin’in bir parçası olarak gördüğünü açıklarken, Tayvan ise kendini “bağımsız bir ülke” olarak tanımlıyor. Çin yönetimi, “barışçıl yeniden birleşme” adı altında Tayvan’ı kontrolü altına almayı hedefliyor ve diğer ülkelerin Tayvan ile resmi ilişkiler kurmasını da egemenlik ihlali olarak görüyor. Çin, Tayvan çevresinde askeri tatbikatlara devam ederek savaş uçakları ve donanma gemileri göndermektedir. Tayvan ise dünyada sadece 13 ülke tarafından resmi olarak tanınmaktadır.

Başkan Güler, Ordu’nun mutlu bir geleceğine odaklandıklarını belirtti

Sıradaki haber:

Başkan Güler, Ordu’nun mutlu bir geleceğine odaklandıklarını belirtti

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.