Video Galeri
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin bilim, teknoloji ve uzay çalışmalarındaki önemli başarılara dikkat çekerek, Alper Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) bilimsel deneyler yapmak üzere insanlı uzay misyonuna gönderileceğini belirtti. Bu gelişmeyle birlikte Türkiye’nin insanlı uzay yolculuğunda önemli bir adım attığı vurgulandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ABD ziyareti sırasında Güney Türk Amerikan Ticaret Odası’na bağlı iş insanlarıyla bir araya geldi. Bu toplantıda, Kacır, Türkiye’nin pek çok alanda, TEKNOFEST’ten savunma sanayisine kadar birçok alanda çalışmalar gerçekleştirdiğinden bahsetti.
Türkiye’nin bilim, teknoloji ve uzay alanında önemli adımlar attığının altını çizen Kacır, Alper Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bilimsel deneyler gerçekleştirmek üzere gönderileceğini açıkladı. Bakan, bu görev için 2 astronot seçildiğini ve ikinci astronotun da yakın zamanda yörünge altı uçuşa hazırlanacağını söyledi. Türkiye’nin ilk 2 astronotunun da Türk Hava Kuvvetleri pilotu ve ROKETSAN mühendisi olması, Milli Teknoloji Hamlesi’nin bir özeti olarak değerlendirildi.
Milli Teknoloji Hamlesi’nin Türkiye’nin kritik teknolojilerde tam bağımsızlığını sağlama, katma değerli üretime geçiş yapma, rekabetçi şekilde yüksek teknoloji ürünlerini dünya piyasasına sunma yolunda bir dönüm noktası olduğunu belirten Kacır, Türkiye’deki AR-GE ve inovasyon ekosisteminin 22 yılda önemli ilerlemeler kaydettiğini söyledi.
Kacır, Türkiye’nin bölgesel ve küresel anlamda önemli bir üretim üssü olduğunu vurgulayarak, kritik teknolojilerde tam bağımsızlığı sağlamayı, katma değerli üretimi gerçekleştirmeyi, yüksek teknoloji ihracatını artırmayı ve insan kaynaklarının niteliğini yükseltmeyi hedeflediklerini belirtti.
Bakan Kacır, savunma sanayisi ihracatına da değinerek, bu alanda son 21 yılda 250 milyon dolarlık ihracatın 5,5 milyar dolara çıktığını, savunma ve havacılık alanındaki cironun ise 1 milyar dolardan 12 milyar dolara yükseldiğini ifade etti. Kacır, savunma sanayisi alanında yapılan projelerin sayısının da 62’den 850’ye çıktığını ve değerinin 5,5 milyar dolardan 90 milyar doların üzerine çıktığını dile getirdi. Bakan, tüm sanayi ve teknoloji alanlarında benzer başarı öyküleri yazmayı hedeflediklerini vurguladı.
Bakan Kacır, uzay projelerinin Türkiye’ye ve ekonomiye katkılarını düşündüklerini belirterek, savunma sanayisinde görev alan sistemlerin çoğunun uzay ve uydu tabanlı olduğunu söyledi. Bu doğrultuda bölgesel konumlama ve zamanlama sistemlerinin oluşturulmasının savunma sanayisi açısından kritik bir önem taşıdığını ifade etti. Ayrıca, Türkiye’nin uzaya bağımsız erişim sağlama ve uzay limanı kurma projelerini duyurduklarını belirten Kacır, geliştirdikleri roket sistemleriyle uzaya bağımsız erişim yeteneği kazanacaklarını da ekledi. Daha önce 42 ülkenin vatandaşlarını uzaya gönderdiğini hatırlatan Kacır, Türk bilim insanlarının da en ileri düzeyde çalışmalar yapmasını hedeflediklerini dile getirdi.
Kacır, Ay Programı kapsamındaki çalışmalara da değinerek, hibrit yakıt teknolojisiyle çalışan roket motorları geliştirilmesinin hedeflendiğini ve bu alanda rekabet gücü kazanmanın önemli olduğunu ifade etti. Bakan, hibrit yakıtlı roket motor teknolojisini başarıyla tamamlayarak uzay ekonomisinden daha fazla pay almayı hedeflediklerini söyledi.
Uzay projelerinin Ankara’da bulunan TUSAŞ Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde geliştirildiğini belirten Kacır, buradaki imkanların yurt dışına olan bağımlılığı minimum seviyede tutmaya yardımcı olduğunu söyledi.
Bakan Kacır, endüstrinin hızlı bir şekilde dönüştürülmesini istediklerini ve Türkiye’nin şu anda dünya ortalamalarının gerisinde kaldığı endüstriyel robot sayısını artırmayı hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, kendi endüstriyel robot markalarını ortaya çıkarmayı planladıklarını da ekledi.
Türkiye’ye küresel yatırımları çekmek için çaba gösterdiklerini dile getiren Kacır, çip teknolojisini önemsediklerini ve TÜBİTAK’ın 65 nanometre çip üretim tesisi kurma hazırlığında olduğunu söyledi. Böylelikle savunma haricinde sensör, beyaz eşya gibi sivil alanlarda da işbirlikleri yapılabileceğini belirtti. Veri merkezi yatırımlarının da önümüzdeki dönemde hızlanacağını ve Türkiye’yi hiper ölçekli veri merkezlerinin kurulduğu bir ülke haline getirm
Türkiye’nin ilki! Taksim Meydanı’nda gerçekleşecek olan uzay yolculuğunu canlı izleyin!
Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.