h Dolar 34,1169 % 0.29
h Euro 38,0612 % 0.29
h Sterlin 45,3423 % 0.07
h Altın (Gr) 2.858,07 %1,03
h BIST100 9.909,20 %-0,67
a
  • Vakit
  • Teknoloji
  • Enkaz altında kalanları tespit etmek için yapay zekadan yararlanılacak

Enkaz altında kalanları tespit etmek için yapay zekadan yararlanılacak

Adıyaman Üniversitesi'nin "Görüş Alanı Dışındaki Canlıların Lazer ve Ses Sinyalleri Kullanılarak Yapay Zeka ile Tespiti" projesi destek almaya hak kazandı. Bu proje sayesinde, deprem sonrası arama kurtarma ekipleri daha fazla kişiye hızlı bir şekilde ulaşarak hayat kurtarabilecek. Yeni teknoloji kullanılarak görüş alanı dışında kalan canlıların tespiti sağlanacak ve enkaz altındaki kişilerin hayatta kalma tahmini hızlı ve etkili bir şekilde yapılacak. Ayrıca, yapılan çalışmalarda canlı doku ve cansız materyallerin tespiti için umut verici sonuçlar elde edildi. Proje acil durum yönetimi ve felaket sonrası aramada önemli bir süreç sunacak.

Adıyaman Üniversitesi, “Görüş Alanı Dışındaki Canlıların Lazer ve Ses Sinyalleri Kullanılarak Yapay Zeka ile Tespiti” adlı projesiyle desteklenmeye hak kazandı. Proje, Adıyaman Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Ferdi Doğan önderliğinde yürütülüyor. “1001 Deprem Bölgesi Üniversiteleri Özel Çağrısı-BİNBİRÇABA” kapsamında destek alan proje, “Canlı Tespit Sistemi”ni geliştirmeyi hedefliyor. Bu sistemle arama kurtarma ekipleri, deprem sonrası daha hızlı bir şekilde çok sayıda kişiye ulaşarak 72 saat içinde birçok hayat kurtarabilecek. “Canlı Tespit Sistemi”nde, görüş alanı dışında kalan canlıların tespiti için lazer ve ses dalgaları kullanılarak yeni bir teknoloji geliştiriliyor. Bu sayede enkaz altında kalanların yaşam tahmini hızlı ve etkili bir şekilde yapılacak. Projenin uygulanmasıyla acil durum yönetimi ve felaket sonrası canlı arama süreci büyük ölçüde kolaylaşacak. Projede yer alan akademisyenler, farklı materyaller üzerinde yapılan çalışmalarda canlı doku ve cansız materyallerin tespitine yönelik umut verici sonuçlar elde ettiklerini bildirdi.

Prof. Dr. Bodrumlu’nun öncülüğündeki projeye destek artıyor

Sıradaki haber:

Prof. Dr. Bodrumlu’nun öncülüğündeki projeye destek artıyor

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.