h Dolar 33,9818 % 0.11
h Euro 37,7251 % 0.11
h Sterlin 44,7272 % -0.19
h Altın (Gr) 2.726,78 %-0,69
h BIST100 9.771,16 %-1,67
a
  • Vakit
  • Teknoloji
  • Japonya, Ay’a insansız bir uzay aracı göndererek yumuşak iniş denemesi yapacak.

Japonya, Ay’a insansız bir uzay aracı göndererek yumuşak iniş denemesi yapacak.

Japonya, yarın Ay'a yumuşak iniş denemesi gerçekleştirecek. Eğer başarılı olurlarsa Japonya, Ay'a uzay aracı indiren beşinci ülke olacak. Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), SLIM adlı insansız uzay aracını kullanarak Ay yüzeyine iniş yapacak. Bu iniş, Japonya'nın hafif uzay araçları üretimi konusundaki başarısını göstermesi bakımından önemli. JAXA, bu görev sayesinde Ay'a insansız inişlerin maliyetlerini düşürerek dünya çapındaki uzay kuruluşlarına yol açmayı hedefliyor. Japonya, Sovyetler Birliği, ABD, Çin ve Hindistan'dan sonra Ay'a araç indiren beşinci ülke olmayı hedefliyor.JAXA, geçtiğimiz Eylül ayında SLIM adlı insansız uzay aracını ve XRISM adlı astronomik gözlem uydusunu yörüngeye göndermişti. SLIM'in Ay kraterleri gibi topografik bilgileri toplaması ve Ay yüzeyine iniş yapması bekleniyor. XRISM uydusu ise yıldızlar ve galaksilerden detaylı görüntüler elde etmeyi hedefliyor.Bu verilerin ise ABD liderliğindeki Artemis projesinde kullanılması planlanıyor.

Japonya, Ay’a yumuşak iniş yapma denemesi için sabırsızlanıyor. Eğer başarılı olursa, Japonya, Ay’a iniş gerçekleştiren beşinci ülke olacak.

Uzay yarışı giderek hız kazanırken, Japonya önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), önceden yörüngeye gönderdiği SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) adlı insansız uzay aracının yarın saat 00:20’de Ay yüzeyinde yumuşak iniş yapmayı deneyeceğini duyurdu. İnişin yaklaşık 20 dakika süreceği ve aracın Ay’ın keşfinde önemli bir rol oynayacağı belirtiliyor.

Maliyetleri düşürebilir

Daha önce küçük asteroitlere iki kez iniş yapan JAXA, şimdi Ay’a insansız iniş gerçekleştirerek Japonya’nın uzay yarışındaki varlığını kanıtlamayı hedefliyor. SLIM’in Ay’da yumuşak bir şekilde inmesi, Japonya’nın hafif uzay araçları üretme başarısını göstermesi açısından da önemli. Uzmanlar, SLIM’in Ay’a iniş görevlerinin maliyetini düşürerek dünya çapındaki uzay kuruluşlarının Ay’a ulaşmasına yardımcı olabileceğini söylüyorlar. Japonya, SLIM adlı uzay aracını Ay yüzeyine indirerek Sovyetler Birliği, ABD, Çin ve Hindistan’dan sonra Ay’a araç gönderen beşinci ülke olmayı hedefliyor.

Eylül ayında yörüngeye gönderilmişti

Geçtiğimiz Eylül ayında JAXA, SLIM adlı insansız uzay aracını ve astronomik gözlem uydusu XRISM’i H2A roketiyle yörüngeye göndermişti. SLIM’in görüntüleme teknolojileri sayesinde Ay kraterlerinin şekli gibi topografik bilgileri toplayacağı belirtilirken, 3-4 ay içinde Ay yörüngesine ulaşması ve 4-6 ay içinde yumuşak bir şekilde Ay yüzeyine inme denemesi yapması bekleniyor. XRISM uydusunun ise yıldızlar ve galaksilerle ilgili detaylı görüntüler elde etmeyi hedeflediği ifade ediliyor. Elde edilecek verilerin, insanlığın 2025’te Ay’a geri dönme amacıyla başlatılan ABD liderliğindeki Artemis projesinde kullanılacağı duyurulmuştu.

Samsung, Galaxy S24 serisinin lanse edildiğini duyurdu

Sıradaki haber:

Samsung, Galaxy S24 serisinin lanse edildiğini duyurdu

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.