h Dolar 33,9818 % 0.11
h Euro 37,7251 % 0.11
h Sterlin 44,7272 % -0.19
h Altın (Gr) 2.726,78 %-0,69
h BIST100 9.771,16 %-1,67
a
  • Vakit
  • Teknoloji
  • Japonya’nın Uzay Aracı, Ay’a Başarıyla İniş Yaptı

Japonya’nın Uzay Aracı, Ay’a Başarıyla İniş Yaptı

Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), insansız uzay aracı SLIM'in Ay'a başarılı bir şekilde yumuşak iniş gerçekleştirdiğini duyurdu. SLIM, Ay'a yumuşak iniş yapan beşinci ülke olurken, JAXA Başkanı Hitoshi Kuninaka, uzay aracının Dünya ile iletişim kurduğunu ancak güneş panellerinin yanlış açıda olduğu için elektrik üretemediğini açıkladı. SLIM'in Ay kutuplarının keşfi için önemli bir araç haline geleceği belirtilirken, verilerin dünyaya aktarılması için yaklaşık bir ay süreceği ifade edildi.

Japonya, Ay’a Yumuşak İniş Yapan 5. Ülke Oldu

Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) adlı insansız uzay aracının Ay’a başarılı bir şekilde yumuşak iniş yaptığını duyurdu. Bu başarıyla Japonya, Ay’a uzay aracıyla yumuşak iniş gerçekleştiren beşinci ülke oldu.

Uzay keşifleri arasında rekabet giderek kızışırken, Japonya’nın Ay’a uzay aracıyla yumuşak iniş yapması büyük bir başarı olarak kaydedildi. JAXA’nın Eylül ayında yörüngeye gönderdiği SLIM adlı insansız uzay aracı, yerel saatle 00.20 sıralarında Ay’a yumuşak iniş gerçekleştirdi. JAXA tarafından düzenlenen basın toplantısında, uzay aracının Dünya ile iletişim kurabildiği ancak güneş panellerinin muhtemelen yanlış açıda olması nedeniyle elektrik üretemediği ifade edildi. JAXA Başkanı Hitoshi Kuninaka, “SLIM şu anda sadece kendi bataryasıyla çalışıyor. Verilerinin dünyaya aktarılmasına öncelik veriyoruz” şeklinde konuştu.

Toplantıda ayrıca, “Ay’ın keskin nişancısı” olarak adlandırılan SLIM’in belirlenen hedefe 100 metre yaklaşmayı başardığı belirtildi. Bu teknoloji sayesinde potansiyel bir oksijen, yakıt ve su kaynağı olarak görülen Ay kutuplarının keşfinde güçlü bir araç haline geleceği vurgulandı. SLIM’in hedeflerine ulaşmasıyla ilgili doğrulama ise yaklaşık bir ay süreceği ifade edildi.

Geçtiğimiz Eylül ayında yörüngeye gönderilen SLIM adlı insansız uzay aracı ve XRISM adlı astronomik gözlem uydusuyla ilgili olarak JAXA tarafından yapılan açıklamada, SLIM’in Ay kraterlerinin şekli gibi topografik bilgileri toplayacak olan görüntüleme teknolojilerine sahip olduğu belirtilmişti. Uzay aracının Ay yörüngesine ulaşması için 3-4 ay, Ay yüzeyine yumuşak iniş yapması için ise 4-6 ay bekleniyordu. XRISM görüntüleme uydusunun ise yıldızlar ve galaksilerden detaylı görüntüler elde etmeyi hedeflediği ve toplanacak verilerin 2025 yılına kadar ABD liderliğindeki Artemis projesinde kullanılacağı açıklanmıştı.

Samsun’dan Türkiye’ye ‘Deney Hayvanları Kullanma’ Eğitimi Verilecek

Sıradaki haber:

Samsun’dan Türkiye’ye ‘Deney Hayvanları Kullanma’ Eğitimi Verilecek

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.