h Dolar 33,9818 % 0.11
h Euro 37,7251 % 0.11
h Sterlin 44,7272 % -0.19
h Altın (Gr) 2.726,78 %-0,69
h BIST100 9.771,16 %-1,67
a
  • Vakit
  • Teknoloji
  • Türkiye’nin İlk Astronotu Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Görev Yapıyor

Türkiye’nin İlk Astronotu Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Görev Yapıyor

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, SpaceX'in Dragon kapsülüyle Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlendi. ABD'nin Florida eyaletinden fırlatılan uzay aracı, 36 saatlik bir yolculuğun ardından istasyona ulaştı. Gezeravcı ve beraberindeki üç astronot, 13 farklı bilimsel deney gerçekleştirerek uzayda 14 gün geçirecekler. Türkiye'nin ilk astronotu olan Gezeravcı, Axiom-3 uzay misyonunda görev alıyor. Bu misyon, 19 Ocak'ta başlamış ve başarılı bir şekilde fırlatılmıştı.

Türkiye’nin Ilk Astronotu Alper Gezeravcı, SpaceX’in Dragon Kapsülüyle Uluslararası Uzay İstasyonu’na Kenetlendi

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın da dahil olduğu dört astronottan oluşan “Axiom-3 Uzay Misyonu”, SpaceX’in Dragon uzay aracıyla uzay istasyonuna başarıyla ulaştı. Uzay yolculuğu yaklaşık 36 saat süren ekip, Uluslararası Uzay İstasyonu’na TSİ 13.40’ta ulaştı. “Expedition 70” astronotları ve kozmonotlar, Axiom-3 ekibini karşılamak için görevdeki uzay yolculuğuna devam ediyor.

Alper Gezeravcı, İspanyol astronot Michael Lopez-Alegria, İtalyan Walter Villadei ve İsveçli Marcus Wandt, uzayda geçirdikleri süre boyunca çeşitli bilimsel deneyler gerçekleştirerek insan fizyolojisi ve endüstriyel gelişmelere odaklanacak. Gezeravcı, 14 gün boyunca uzay istasyonunda 13 ayrı bilimsel deneye katılacak. Astronotlar, görev sona erdiğinde Dragon kapsülüyle istasyondan ayrılacaklar.

19 Ocak’ta fırlatıldı

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın yer aldığı Axiom-3 uzay misyonu, 19 Ocak’ta resmi olarak başlamıştı. Gezeravcı ve ekibini uzaya taşıyan SpaceX’in Dragon uzay aracı, başarılı bir şekilde Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatıldı. Fırlatmanın ardından Falcon-9 roketinin yeniden kullanılabilirliğini sağlayan ilk aşama güçlendiricisi, Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu’ndaki İniş Bölgesi 1’e (LZ-1) döndü.

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gazeravcı ve 3 astronotu taşıyan Dragon kapsülü, Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlendi.

Sıradaki haber:

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gazeravcı ve 3 astronotu taşıyan Dragon kapsülü, Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlendi.

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.