h Dolar 35,3529 % 0.54
h Euro 36,7516 % 0.54
h Sterlin 44,3947 % 0.12
h Altın (Gr) 2.957,63 %0,05
h BIST100 9.889,71 %-1,35
a
  • Vakit
  • Türkiye
  • Uzman Sosyal Pedagog Hanım Demirbaş: “Yaşam krizinin maliyeti sadece doğada kalmaz, sosyal ve psikolojik sonuçları da olur”

Uzman Sosyal Pedagog Hanım Demirbaş: “Yaşam krizinin maliyeti sadece doğada kalmaz, sosyal ve psikolojik sonuçları da olur”

Uzman Sosyal Pedagog Hanım Demirbaş, artan yaşam maliyetlerinin sadece doğayı değil, sosyal ve psikolojik sonuçları da etkilediğini belirtti. Yüksek enerji fiyatları, gıda kıtlığı, enflasyon ve pandeminin etkileriyle birlikte, birçok aile temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çekiyor. Bu durum öğrencileri de etkiliyor, eğitim maliyetleri arttıkça birçok öğrenci maddi zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Ekonomik zorluklar ailelerin iş hayatında da değişiklik yapmasına ve gelirlerini artırmak için ek işler yapmasına neden oluyor. Aşk hayatlarından evlilik ve çocuk yapma planlarına kadar birçok alanda da yaşam maliyeti etkisini gösteriyor. Ayrıca, artan yaşam maliyetleri nedeniyle insanlar güvenli bir emeklilik için endişeleniyor. Ancak, zor zamanlarda olduğumuzda çözüm bulma yeteneğimizin arttığını ve umutları yeşertecek yeniliklerin ortaya çıkabileceğini de belirtiyor.

Uzman Sosyal Pedagog Hanım Demirbaş, artan yaşam maliyetlerinin doğadan sosyal ve psikolojik sonuçları olduğunu belirtti. Demirbaş, enerji fiyatlarının patlaması, küresel gıda kıtlığı, artan enflasyon, hizmetlerde kesintiler, yüksek konut maliyetleri, yüksek hane başı giderleri ve devam eden küresel pandemi gibi faktörlerin Türkiye’yi bir yaşam krizine sürüklediğini söyledi. Temel ihtiyaçları karşılamak için yapılması gereken harcamaların, ortalama gelirden daha hızlı arttığını ve ailelerin zorlu mücadelelerle karşı karşıya olduğunu ifade eden Demirbaş, yaşam krizinin maliyetinin ekonomik etkilerle sınırlı kalmayıp aynı zamanda sosyal ve psikolojik sonuçları olduğunu da vurguladı.

Bu krizin öğrencileri de etkilediğini belirten Demirbaş, enerji krizinden sonra enflasyonun bir sonucu olarak okulu bırakan öğrenci sayısında artış olduğunu söyledi. Yaşam maliyetinin sürekli artmasıyla birlikte birçok öğrencinin maddi kaynaklarının sınırlarına ulaştığını ve bursların yetersiz olduğunu ifade eden Demirbaş, öğrencilerin kira ödemelerinde zorlandığını ve geçimlerini sağlamak için ailelerin borçlandığını belirtti.

Yüksek yaşam maliyeti ve ekonomik belirsizliklerin insanların kariyer beklentilerini de etkilediğini dile getiren Demirbaş, düşük ücretler, yüksek stres ve yükselme imkanlarının olmaması nedeniyle birçok kişinin birden fazla işte çalıştığını söyledi. Özellikle kadınların ekonomik açıdan ağır bir şekilde yük altında olduğunu ve daha fazla çalışmak zorunda kaldıklarını ifade eden Demirbaş, bu durumun ilişkiler, ruh sağlığı ve boş zamanlar üzerinde önemli bir etkisi olduğunu belirtti.

Yaşam maliyetindeki artışın aşk hayatlarını da etkilediğini belirten Demirbaş, ekonomik ve politik iklim nedeniyle insanların aşktan vazgeçebildiğini söyledi. Romantik akşam yemeklerinin, dışarı çıkmaların artık birçok insan için ulaşılamaz hale geldiğini ifade eden Demirbaş, düşük bütçeli etkinliklerin tercih edildiğini ve düğünlerin ertelendiğini veya iptal edildiğini belirtti. Ayrıca, artan yaşam maliyeti nedeniyle bazı çiftlerin ekonomik sorunlar nedeniyle ilişkilerini bitiremeyip evliliklerini devam ettirdiğini de ifade etti.

Aile kurma ve çocuk yapma planlarının da artan yaşam maliyeti nedeniyle zayıfladığını dile getiren Demirbaş, çiftlerin çocuk planlarını ertelediğini veya gerçekleştirmenin güç hale geldiğini söyledi. Yoksulluk riski altında olan çocukların çoğunun

Maç öncesi ceza alan antrenör, oyuncularını motive etmek için cansız mankenler kullanıyor

Sıradaki haber:

Maç öncesi ceza alan antrenör, oyuncularını motive etmek için cansız mankenler kullanıyor

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.