h Dolar 34,1150 % 0.28
h Euro 38,1365 % 0.28
h Sterlin 45,4214 % 0.25
h Altın (Gr) 2.862,68 %1,19
h BIST100 9.962,67 %-0,13
a
  • Vakit
  • Türkiye
  • 59 kişinin can verdiği 1993 çığ felaketi dualarla unutulmadı

59 kişinin can verdiği 1993 çığ felaketi dualarla unutulmadı

Bayburt'ta 31 yıl önce meydana gelen çığ felaketinde hayatını kaybedenler için anma programı düzenlendi. Üzengili köyünde gerçekleşen etkinlikte, hayatını kaybeden 59 vatandaş dualarla anıldı. Bayburt Valisi Mustafa Eldivan, felakette hayatını kaybedenler için dua edildiğini ve önlemler almak için çalıştıklarını belirtti. Felaketi birebir yaşayan İrfan Karaaslan ise annesini kurtarmak için büyük çaba harcadığını anlattı. Programa, il protokolü ve vatandaşlar katıldı.

31 yıl önce Üzengili köyünde meydana gelen çığ felaketinde hayatını kaybedenler için anma programı düzenlendi. Programda, 18 Ocak 1993 tarihindeki felakette yaşamını yitiren 59 vatandaş dualarla anıldı. Üzengili Köyü Derneği tarafından organize edilen anma programında, hayatını kaybedenlerin mezarları başında bir araya gelindi ve dualar edildi.

Programda konuşma yapan Bayburt Valisi Mustafa Eldivan, “Bugün 31 yıl önce, 59 vatandaşımız çığ felaketi sonucunda hayatını kaybetmişti. Onları anmak, dualar etmek ve köydeki vatandaşlarımızla bir arada olmak için il protokolümüzle birlikte Üzengili köyündeyiz. Allah’tan hayatını kaybeden 59 vatandaşımıza rahmet diliyorum” dedi.

Vali Eldivan, gelecekte benzer doğal afetlerin yaşanmaması için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini belirtti. Ülkemizin coğrafyası gereği, zaman zaman doğal afetlerle karşılaşabileceğimizi ifade eden Vali Eldivan, çığ felaketinin tahmin edilebilir bir durum olmadığını söyledi. Yamaç ve patika bölgelerde yağış durumuna bağlı olarak riskin arttığına dikkat çeken Vali Eldivan, bu tür felaketlerin önlenmesi için insan gücü ile yapılabilecekleri değerlendirdiklerini söyledi. Köyün yaz ve kış aylarında insanların güzel vakit geçirmesini temenni etti.

Çığ felaketini yaşayan İrfan Karaaslan, o anları duygusal bir şekilde anlattı. 1993 yılında yaşanan felaketi birebir deneyimlemiş olan Karaaslan, annesini kurtarabilmek için yoğun bir çaba sarf ettiğini belirterek, “18 Ocak 1993 tarihinde saat 07.48’de çığ felaketi yaşandı. Evde annemle ikimiz vardık. Uyandığımda evin köşelerinin birbirine vurduğunu ve çatının uçtuğunu gördüm. Sadece benim uyuduğum oda kalmıştı, evin diğer bölümü tamamen yok olmuştu. Kendimi dışarı atabildim ve korkunç bir manzara ile karşılaştım. Köyün tamamen dümdüz olduğunu gördüm. Anamı aramak için çıplak ayakla koştum, ama bulamadım. Herkesin kendi telaşı içinde olduğunu ve ağladığını gördüm” dedi.

Kar kütleleriyle kapanan yolların güçlükle açıldığını ve kurtarma ekipleri sayesinde annesinin hayatta kaldığını belirten Karaaslan, “Yollar kapalıydı ve kar 3-4 metre yüksekliğe ulaşmıştı. Kimse köye gelemiyordu. Annem odanın kapısının arasına sıkışmış ve hayatta kalmak için mücadele ediyormuş. Kurtarma ekipleri saat 16.00 civarında geldi ve annemi bulup kurtardılar. Şu anda annem 82 yaşında ve hayatına devam ediyor” şeklinde konuştu.

Felaket sonucunda 29 akrabasını kaybeden Karaaslan, hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek, “29 yakınımızı, 59 vatandaşımızı ve köylümüzü kaybettik. Biz bir aileyiz ve hepsi bizim canımızdı. Hepsi için ayrı ayrı üzüldük” şeklinde konuştu.

Anma programına Bayburt Valisi Mustafa Eldivan, Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, AFAD İl Müdürü Adil Arslan, Kültür ve Turizm İl Müdürü Bekir Kurtoğlu, İl Genel Meclisi Başkanı Bülent Yardımcı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Hayrettin Koçyiğit, Üzengili Köy Muhtarı İhsan Aktürk ve birçok vatandaş katıldı.

ABD’deki “zarar tazminatı” dava sürecinde eski Başkan Trump’a yönelik önemli bir gelişme yaşandı.

Sıradaki haber:

ABD’deki “zarar tazminatı” dava sürecinde eski Başkan Trump’a yönelik önemli bir gelişme yaşandı.

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.