h Dolar 34,1296 % -0.03
h Euro 38,1059 % -0.03
h Sterlin 45,7196 % 0.32
h Altın (Gr) 2.901,47 %0,57
h BIST100 10.034,82 %1,49
a
  • Vakit
  • Türkiye
  • ABD’li Senatör Sanders’in ‘İsrail’e şartlı yardım tasarısı’ Senato’da reddedildi

ABD’li Senatör Sanders’in ‘İsrail’e şartlı yardım tasarısı’ Senato’da reddedildi

ABD'li Senatör Bernie Sanders'in İsrail'e yapılan askeri yardımları insan hakları ihlallerine bağlayan tasarısı Senato'da reddedildi. Tasarıda, ABD'nin İsrail'e yapacağı askeri yardımların bu ülkenin insan haklarını ihlal etmemesine bağlı olması öngörülüyordu. Oylamada 72 senatör "hayır" oyu kullanırken, 11 senatör tasarıya "evet" dedi. Tasarı, İsrail'e verilen askeri desteğe simgesel bir tepki olarak değerlendiriliyordu."

ABD Senatörü Bernie Sanders’in, İsrail’e yapılacak askeri yardımları “bu ülkenin insan haklarını ihlal etmemesi” şartına bağlayan tasarısı, Senato’da yapılan oylamada reddedildi.

ABD’li bağımsız Senatör Bernie Sanders, insan hakları ve demokrasi konularında gösterdiği çabalarla sık sık gündeme geliyor. Ancak Sanders’in İsrail’e yapılacak askeri yardımları “bu ülkenin insan haklarını ihlal etmemesi” şartına bağlayan tasarısı ABD Senatosu tarafından reddedildi. 100 sandalyeli Senatoda yapılan oylamada, 72 senatör “hayır” oyu kullanırken, 11 senatör ise tasarıya “evet” dedi.

Yasalaşma ihtimali düşük olarak görülen, ancak İsrail’e koşulsuz askeri destek politikasına sembolik bir tepki olarak değerlendirilen tasarı, ABD’nin İsrail’e yapacağı askeri yardımları “bu ülkenin insan haklarını ihlal etmemesi” şartına bağlıyordu. Tasarı, ABD’nin Dış Yardımlar Yasası’nı devreye sokmayı hedefliyor ve ABD Dışişleri Bakanlığı’nın düzenli olarak Kongre’ye “İsrail’in Gazze’de insan haklarını ihlal edip etmediğini raporlama” sorumluluğunu öngörüyordu. Sanders, geçen hafta Senato’daki konuşmasında, ABD’nin yaptığı askeri yardımlar sebebiyle Gazze’de sivil kayıpların yaşandığına dikkat çekti. “Bu agresif askeri kampanya büyük bir yıkıma ve yaygın sivil kayba yol açtı” diyen Sanders, “Kapsamlı kanıtlar, bunun 21. yüzyılın en yoğun bombardımanı olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı. Sanders, “Yıkımın boyutu ve binlerce 2 bin kiloluk bombanın kullanımı da dahil olmak üzere ABD silahları, Kongre’nin gerçek bir denetim yapması için harekete geçmesi gerektiğini” belirtti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby ise Sanders’in tasarısına atıfla, “Bu kararın bu konuları ele almak için doğru araç olmadığına inanmıyoruz. Şu an için doğru zamanın da olmadığını düşünüyoruz” dedi.

ABD’nin eski Başkanı Trump, yine mahkeme önüne çıktı

Sıradaki haber:

ABD’nin eski Başkanı Trump, yine mahkeme önüne çıktı

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.