h Dolar 34,1156 % 0.28
h Euro 38,1394 % 0.28
h Sterlin 45,4638 % 0.34
h Altın (Gr) 2.868,25 %1,39
h BIST100 9.933,52 %-0,42
a
  • Vakit
  • Türkiye
  • Astronot Gezeravcı’nın uzayda yapacağı 13 deneyden biri Ege Üniversitesine ait

Astronot Gezeravcı’nın uzayda yapacağı 13 deneyden biri Ege Üniversitesine ait

Ege Üniversitesi, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzayda gerçekleştireceği deneylerden birinin sahibi olduğunu duyurdu. EÜ tarafından geliştirilen bu proje, astronot Gezeravcı'nın uzayda bitki biyolojisi üzerine çalışması için destek sağlayacak. Proje, NASA tarafından da takip ediliyor. EÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü tarafından yürütülen proje kapsamında, tuz stresine karşı bitkilerin fizyolojik ve moleküler yanıtları incelenecek. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak da bu projeye destek veren üniversite olarak gurur duyduklarını belirtti.

Ege Üniversitesi, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzaydaki çalışmalarına destek vermek amacıyla bir projeyi üstlendi. Proje kapsamında Gezeravcı, uzayda bitki biyolojisi üzerinde çalışmalar yapacak. Ege Üniversitesi’nin projesi, Türk Uzay Ajansı tarafından da destekleniyor. Astronot Gezeravcı, daha önce Ege Üniversitesi’nden eğitim aldığı biliniyor.

Projenin başında Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday bulunuyor. Araştırmacılar Doç. Dr. Barış Uzilday ve Prof. Dr. İsmail Türkan da projeyi birlikte yürütüyor. Aynı zamanda Doç. Dr. Barış Uzilday, Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Kennedy Uzay Merkezi’ne giderek uzayda gerçekleştirilecek bitki biyolojisi deneylerinin hazırlıklarını takip ediyor.

Proje kapsamında A. thaliana ve S. parvula bitkileri, uzayda ve dünyada tuz stresine maruz bırakılarak transkriptom analizi yapılacak. Bu çalışma, mikro yerçekiminde yetişen glikofitik ve halofitik bitkilerin tuz stresine karşı gösterdikleri fizyolojik ve moleküler yanıtların karşılaştırılması amacıyla gerçekleştirilecek.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, bu tarihi görevde yer alan ilk Türk astronotları daha önce üniversitelerinde ağırladıklarını belirtti ve ülkelerinin bilim ve gelişme vizyonu doğrultusunda çalışmalarına devam edeceklerini vurguladı.

Akkuyu NGS çalışanlarından biri menenjit nedeniyle hayatını kaybetti

Sıradaki haber:

Akkuyu NGS çalışanlarından biri menenjit nedeniyle hayatını kaybetti

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.