h Dolar 34,1130 % 0.28
h Euro 38,1588 % 0.28
h Sterlin 45,4930 % 0.41
h Altın (Gr) 2.869,24 %1,43
h BIST100 9.919,70 %-0,56
a

Avukat Fatih Şen, Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay arasında yaşanan olayların önemine dikkat çekerek, “Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru sürecindeki rolü ve yetkileri yeniden değerlendirilmelidir” dedi. Yaşanan sorunların hukuk sisteminde güvensizlik yarattığını belirten Şen, tartışmaların ülke gündemini uzun süre meşgul edeceğine ve yeni anayasa tartışmalarını da beraberinde getireceğine işaret etti.

Şen, yüksek yargı organları arasındaki uyumun, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru kararlarının bağlayıcı olduğunu ve uygulanması gerektiğini hatırlatan Şen, bu kararların zaman zaman Yargıtay ve Danıştay içtihatlarını zor durumda bıraktığını ve hukuk sisteminde belirsizlik ve güvensizlik ortamı oluşturduğunu söyledi.

Şen, Anayasa Mahkemesi’nin bazı bireysel başvuru kararlarının yargı birliği ilkesini zedelediğini ve hukuki uyuşmazlıkların çözümünü zorlaştırdığını belirtti. Bu durumun hukuk sisteminde kaos ve belirsizlik yarattığına ve kesin hüküm etkisini ortadan kaldırdığına dikkat çeken Şen, Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru sürecindeki rolünün ve yetkilerinin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Bu değerlendirmede, hukuki güvenlik ve yargı birliği ilkelerinin göz önünde bulundurulması gerektiğini söyleyen Şen, Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına uygun davranmadığı eleştirilerinin de dikkate alınması gerektiğini belirtti.

Şen, Anayasa Mahkemesi ve yüksek mahkemeler arasındaki güç dengesinin kurulması ve hukuk sisteminin güçlendirilmesi için uzlaşı ve işbirliği sağlanması, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda önlemler alınması gerektiğini söyledi. Anayasa Mahkemesi’nin “süper temyiz mahkemesi” algısının önlenmesi için bireysel başvuru sürecindeki rolünün ve yetkilerinin belirlenmesi için Anayasa değişikliği gibi yasal düzenlemelerin değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Şen, sonuç olarak toplumsal barışın ve hukuki öngörülebilirliğin sağlanması için gerekli adımların atılması gerektiğini dile getirdi.

Avcılar Belediyesi, İstihdam Ofisi ile 5 bin 500 vatandaşa iş imkanı sağladı

Sıradaki haber:

Avcılar Belediyesi, İstihdam Ofisi ile 5 bin 500 vatandaşa iş imkanı sağladı

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.