h Dolar 34,0296 % -0.12
h Euro 38,0206 % -0.12
h Sterlin 45,2617 % 0.48
h Altın (Gr) 2.828,28 %0,92
h BIST100 9.975,61 %2,06
a
  • Vakit
  • Türkiye
  • Fransa’da 43 Şehirde Göç Yasası Karşıtı Protestolar Düzenlendi

Fransa’da 43 Şehirde Göç Yasası Karşıtı Protestolar Düzenlendi

Fransa, göç politikasının daha da sıkılaştırılmasını öngören tartışmalı bir yasa tasarısını geri çekme talepleriyle protesto edildi. Başta Paris olmak üzere 43 kentte düzenlenen protestolar, yasa tasarısının tamamen geri çekilmesini talep eden göstericilerin sloganları ve pankartlarıyla yapıldı. Yasa tasarısı, göçmenlerin aile birleşimi ve sosyal yardımlara getirilen şartları zorlaştırıyor, doğan yabancı çocukların vatandaşlık başvurusu yapmalarını bekliyor ve suç işleyen çifte vatandaşların vatandaşlıktan çıkarılmasını öngörüyor. Tasarı, Senato ve Ulusal Meclis'te kabul edilmiş olup Anayasa Konseyi tarafından değerlendirilecek.

Fransa’da Göç Politikası Protesto Edildi

Fransa’da göç politikasının sıkılaştırılmasını öngören yasa geri çekilsin diye 43 kentte protestolar düzenlendi. Başkent Paris başta olmak üzere 400 civarında sivil toplum kuruluşunun girişimiyle gerçekleşen protestolarda, göstericiler tamamen geri çekilmesini talep ederek, “Göçmenlik yasası, ırkçı yasa”, “Bunu istemiyoruz” ve “Bu yasayla mücadele edeceğiz” sloganları atıldı. Protestoların sembolü ise kaçak yollarla ülkeye gelen göçmenlerin kullandığı lastik bot oldu. Göstericiler, üzerinde “Fransa’ya çalışmak için geldik”, “Suçlu değiliz”, “Bu yasa bizi kriminalize etmek için tasarlanmış ırkçı bir yasa” ve “Yasanın toptan geri çekilmesini talep ediyoruz” yazılı pankartlar taşıdı.

Tartışmalı Göç Yasası

Yasa, göçmenlerin aile üyelerini Fransa’ya getirmelerini ve sosyal yardım almalarını bazı şartlara bağlıyor. Buna göre, ülkeye gelen ve işi olan yabancılar, ülkede 30 ay kalmasının ardından aile yardımlarını alabilecek. İşi olmayanlar ise 5. yılın sonunda aile yardımlarına başvurabilecek. Yasa kapsamında göçmenlerin aile üyelerini Fransa’ya getirmesi de zorlaşırken, Fransa’da doğan yabancı ailelerin çocukları doğrudan vatandaşlık hakkı elde edemeyecek. 16-18 yaşları arasındaki çocuklar vatandaşlık başvurusu yapmak zorunda kalacak. Ayrıca suç işleyen çifte vatandaşlar, Fransız vatandaşlığından çıkarılabilecek.

Tartışmalı yasa geçtiğimiz yılın 20 Aralık tarihinde Ulusal Meclis’te 349 “evet” oyu karşısında 186 “hayır” oyuyla kabul edilmişti. Metnin usule uygunluğu ise Anayasa Konseyi tarafından 25 Ocak’ta değerlendirilecek.

İranlı Hukukçular Filistin’e Destek Verdi

Sıradaki haber:

İranlı Hukukçular Filistin’e Destek Verdi

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.