h Dolar 34,2900 % 0.08
h Euro 36,9725 % 0.08
h Sterlin 44,4217 % -0.16
h Altın (Gr) 3.020,60 %-0,23
h BIST100 8.741,96 %-1,09
a
  • Vakit
  • Türkiye
  • Tofaş işçileri, yağmur çamur dinlemeksizin nöbetlerini sürdürüyor

Tofaş işçileri, yağmur çamur dinlemeksizin nöbetlerini sürdürüyor

Türk Metal Sendikası ile MESS arasında yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca Tofaş Otomobil Fabrikası'nda grev ilan edildi. Eğer anlaşma sağlanamazsa Tofaş işçileri Cuma günü greve çıkacak, anlaşma sağlanırsa diğer fabrikalarda da grev olacak. Görüşmeler 26 Eylül 2023'te başlamış ve 150 bin işçiyi etkiliyor. Ancak taraflar bir türlü anlaşmaya varamadı. Greve hazırlık yapan metal işçileri taleplerini dile getirmek için 19 Ocak'ta eyleme geçecek. Tofaş işçileri ise grev kararını hava şartlarına rağmen sürdürüyor.

Türk Metal Sendikası ve MESS arasında sürmekte olan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sonuçsuz kalmıştır. Bu durum üzerine Türk Metal Sendikası, Tofaş Otomobil Fabrikası’nda grev kararı almıştır. Eğer anlaşma sağlanamazsa, Tofaş işçileri Cuma günü greve başlayacak. Ancak anlaşma sağlanırsa, diğer fabrikaları da etkileyebilecek bir anlaşma olacak.

26 Eylül 2023 tarihinde başlayan ve 150 bin işçiyi etkileyen Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri, 22 Kasım 2023 tarihinde Türk Metal’in masadan kalkması üzerine kesilmiştir. MESS, ilk altı ay için önerdiği yüzde 35 ücret zam teklifini önce yüzde 50’ye, ardından da yüzde 60’a yükseltmiştir. Sosyal haklar için de önce yüzde 65 olan teklifi, yüzde 80 ve yüzde 85’e yükseltmiştir.

26 Eylül 2023’ten bu yana görüşmelerde bulunan taraflar, 5 toplantının ardından uzlaşmaya varamamış ve Birleşik Metal İşçileri grev kararı almıştır.

19 Ocak’tan sonra, ülkenin dört bir yanında binlerce metal işçisi greve hazırlanmaktadır. Taleplerini fabrika önlerinde, kent meydanlarında dile getireceklerdir. 2024 yılının metal işçileri için önemli bir yıl olacağı belirtilirken, Ankara merkezli sendikanın aldığı grev kararı ilk olarak Tofaş Otomobil Fabrikası’nda sendika panosuna asılarak ilan edilmiştir. Her gün 750’den fazla aracın üretildiği büyük tesisde, işçiler 19 Ocak’ta greve çıkacaklardır.

Tofaş işçileri, fabrika bahçesinde sağanak yağmura rağmen dün gece de grev nöbetini sürdürmüşlerdir. İşçiler, yağmur altında pankart açmış ve slogan atmışlardır.

Cuma gününe kadar anlaşma sağlanması durumunda, Tofaş işçileriyle yapılan anlaşma, diğer fabrikalardaki anlaşmaları da etkileyecektir. Ancak anlaşma sağlanmazsa, Tofaş işçileri greve çıkacaklardır.

Bağcılar, kentsel dönüşüm bilgilendirme tırının ziyaret ettiği ilk nokta oldu

Sıradaki haber:

Bağcılar, kentsel dönüşüm bilgilendirme tırının ziyaret ettiği ilk nokta oldu

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.