Video Galeri
Trabzon’da gerçekleştirilen “Engelim yok, konuşan ellerim var” projesi, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ve Ortahisar Belediyesi tarafından desteklendi. Trabzon İşitme ve Konuşma Engellilerini Koruma ve Yardımlaşma Derneği başkanlığında yürütülen proje, Ortahisar ilçesinde bulunan 5 pilot okulda bin 200 öğrenciye ve bazı kamu kuruluşlarında görevli gönüllülere işbirliğini güçlendirmeyi ve işitme engellilere yönelik alternatif çözümlerle ilgili farkındalık eğitimleri vermek amacıyla hayata geçirildi.
Proje Koordinatörü Mevlude Kazancı, projenin temel hedefinin işitme ve konuşma engelli bireyler arasındaki iletişimde yaşanan sınırlamaları aşmak ve toplumda bu konuda farkındalık yaratmak olduğunu belirtti. Kazancı, “İşitme ve konuşma engelli bireylerin iletişimde yaşadığı zorluklara dikkat çekmek ve çözüme yönelik adımlar atmak amacıyla bir araya geldik. Dudak okuma ve işaret dili gibi iletişim araçlarına odaklanarak iki ayrı hedef grubuna yönelik işaret dili farkındalık eğitimleri düzenlenecektir. Kamu kurumlarında görevli gönüllü çalışanlar birinci hedef grubunu oluşturmaktadır. İkinci hedef grup ise ilkokul ve ortaokul düzeyindeki öğrencilerdir. Bu kapsamda öğrencilere farkındalık eğitimi verilecek ve onların işitme ve konuşma engelli arkadaşlarıyla iletişim kurma becerileri geliştirilecektir. Trabzon’un 5 pilot okulunda bin 200 öğrenciye işaret dili farkındalık eğitimleriyle ulaşarak öğrencilerin işitme ve konuşma engelli arkadaşlarıyla empati kurmaları ve toplum içinde daha anlayışlı bireyler olmaları desteklenecektir” dedi.
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ise konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, toplumun ortak sevinci ve tasasını paylaşmak için çaba harcadıklarını belirtti. Engelli bireylerin yaşadığı sorunlara odaklanarak daha mutlu bir hayat sağlamak için çaba sarfettiklerini ifade eden Genç, “Onların zaten zor şartlarda hayatlarını idame ettirirken bir de bir araya gelerek örgütlenmeleri konusunda sıkıntılarını gördük ve ‘bismillah’ dedik. Şu an içinde bulunduğumuz belediye binamızı yaparken aynı anda söz verdiğimiz 17 engelli derneğimizi de komşumuz olarak yanımızda bulundurmak için fiziki bir mekan tesis ettik. İletişim merkezimiz sadece engelli kardeşlerimizin sorunlarını paylaştığı bir merkez olmaktan öte, artık proje üreten bir merkez haline geldi. Amacımız engeli olan kardeşlerimizin önündeki engelleri kaldırmaktır. Bu proje kapsamında 1200 öğrenci eğitim alacak. Hem şehrimize örnek olacak hem de tüm ülkemize ilham verecektir” şeklinde konuştu.
Karadağ’dan: “Halkımızın Yanında Olmaya Devam Edeceğiz”
Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.