h Dolar 35,2068 % 0.3
h Euro 36,7672 % 0.3
h Sterlin 44,3202 % 0.7
h Altın (Gr) 2.968,33 %1,32
h BIST100 9.724,50 %-0,42
a

Mezopotamya’da Yaşamış Kadın Figürleri, Anadolu Kumaşlarıyla Yeniden Hayat Buluyor

Türk ve İtalyan modacıların bir araya geldiği “Enheduanna” projesi, Mezopotamya’da yaşamış 12 tarihi kadın figürünü Anadolu’ya özgü coğrafi işaretli 20 kumaş ile moda dünyasına taşıyacak. Anadolu’nun köklü dokuma kültürü, modern tasarım anlayışıyla buluşacak olan projede bir tasarım yarışması ve defile düzenlenecek.

İstanbul İtalyan Kültür Merkezi’nde gerçekleşen tanıtım toplantısına, İtalya Büyükelçisi Giorgio Marrapodi de katılarak destek verdi. Rahmi M. Koç Müzesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Avrupa Tasarım Enstitüsü, İtalyan Kültür Merkezi İstanbul ve FN Studio tarafından organize edilen projenin amacı, Anadolu’nun dokuma geleneğini Mezopotamya’da yaşamış kadın figürleriyle buluşturarak onları yeniden hayata döndürmek.

Proje kapsamında Anadolu kültüründen esinlenerek tasarlanacak giysiler için bir moda tasarım yarışması düzenlenecek. Giysiler, Mezopotamya’da yaşamış tarihi kadın figürlerine özgü olacak. Yarışmanın jürisinde ise moda sektörünün tanınmış isimleri yer alacak.

Ayrıca, projenin bir parçası olarak Anadolu’nun tekstil kültürüne ve kadınlarına destek olmayı hedefleyen “Tarih ve Kültür Kurulları” düzenlenecek. Enheduanna Yarışması’nın kazananlarının tasarımları, düzenlenecek bir defilede sergilenecek ve ödül töreni yapılacak.

Anadolu’nun dokuma kültürünün önemine vurgu yapan proje küratörü Dr. Pınar Sipahi, Enheduanna projesiyle kadın gücüne ve üretimine dikkat çekmeyi amaçladıklarını belirtti. Türkiye’nin zengin kültürel değerlerine uluslararası bakış açısıyla katkı sağlamanın önemine vurgu yapan Sipahi, projeyle İtalyan modacıların tasarım anlayışını birleştirerek dünyaya Anadolu dokumalarını tanıtmak istediklerini ifade etti.

İtalya Kültür Merkezi İstanbul Müdürü Salvatore Schirmo ise Enheduanna’nın Mezopotamya antik çağının eşsiz bir figürü olarak tarihçiler tarafından tanındığını ve cinsiyet bariyerlerini yıkarak öne çıktığını belirtti. İtalya’nın moda endüstrisinde etkili bir güç olduğunu ifade eden Schirmo, İtalyan ve Türk kurumları arasındaki işbirliğinin kültürel bağları güçlendirme açısından önemli fırsatlar sunduğunu söyledi.

İtalyan Kültür Merkezi İstanbul Kültürel Ataşesi Andrea Balletta ise projenin geçmişin gelenek ve göreneklerinin yeniden canlandırılması ve yayılması açısından büyük potansiyel sunduğunu belirtti. Anadolu’nun tekstil geleneği ile Mezopotamya’nın kadim figürlerinden dekoratif ve süsleme geleneğine kadar geniş bir perspektife sahip olan bu işbirliğinin önemine dikkat çeken Balletta, proje için bilim insanları, şirket sahipleri ve kurumsal temsilcilerin dahil edilmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi olduğu gerekçesiyle 6 yıl 3 ay hapis cezası bulunan kadın şahıs polis tarafından yakalandı.

Sıradaki haber:

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi olduğu gerekçesiyle 6 yıl 3 ay hapis cezası bulunan kadın şahıs polis tarafından yakalandı.