h Dolar 35,2068 % 0.3
h Euro 36,7672 % 0.3
h Sterlin 44,3202 % 0.7
h Altın (Gr) 2.968,33 %1,32
h BIST100 9.724,50 %-0,42
a

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Vakit.com.tr’ye yaptığı açıklamada, “Kalkınma Yolu Projesi” kapsamında önemli bir güzergah olan “Yavuz Sultan Selim Köprüsü” üzerinden geçecek olan demiryolu projesinin ihalesinin bu yıl içinde gerçekleştirileceğini ve yapımının 4-5 yıl süreceğini ifade etti. Bakan Uraloğlu, projenin 2028 yılında tamamlanmasını hedeflediklerini belirtti.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden geçecek olan demiryolu projesinin ihalesinin bu yıl içinde yapılacağını duyuran Bakan Uraloğlu, ayrıca projenin önemine değindi. “Kalkınma Yolu” ve “Zengezur Koridoru” projelerinin Türkiye’nin ticari, lojistik ve siyasi bağlarını güçlendireceğini vurgulayan Uraloğlu, şu açıklamalarda bulundu: “Çin ve Hindistan gibi büyük ülkelerden Basra Körfezi’ne gelen malların, FAW Limanı üzerinden Ovaköy Sınır Kapısı üzerinden Türkiye’ye taşınması üzerinde çalışıyoruz. Basra Körfezi’nden yüklenen ürünler şu anda Marmaray üzerinden Avrupa’nın her bölgesine ulaşabilmektedir. Ancak ileride “Yavuz Sultan Selim Köprüsü” üzerinden gerçekleştireceğimiz demiryolu projesi sayesinde kısıtlı kapasite ve saat kullanımını aşarak, tüm zamanlarda taşıma yapabilme imkanı elde edeceğiz. “Kalkınma Yolu Projesi”, Uzak Doğu, Güney Asya ve Orta Doğu ile Avrupa arasındaki en kısa ve ekonomik koridor olacak. Ayrıca, Türkiye ile Azerbaycan arasında doğrudan demir yolu ve karayolu bağlantısı sağlanacak olan “Zengezur Koridoru Projesi”ni de hayata geçiriyoruz.”

Bakan Uraloğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden geçerek İstanbul Havalimanı’na ulaşacak olan demiryolu projesinin ihalesinin bu yıl yapılacağını belirterek, “İhale tamamlandığında projenin yapımı 4-5 yıl sürecektir. Hedefimiz, 2028 yılında projeyi tamamlamaktır.” şeklinde konuştu.

Marmaray sayesinde Asya ile Avrupa arasında kesintisiz bir demiryolu ulaşımı sağlandığını ancak kent içi yolcu taşımacılığındaki yoğunluk nedeniyle ana hat yük ve yolcu taşımacılığı için yeterli kapasitenin sağlanamadığını belirten Uraloğlu, kesintisiz yük ve yolcu taşımacılığının sağlanması için ek bir çift hat demiryolu ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Demiryolu projesinin güzergahını açıklayan Bakan Uraloğlu, “Gebze-Yavuz Sultan Selim Köprüsü-Çatalca Demiryolu” güzergahının Marmaray hattından Çayırova’da ayrılarak, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan kuzeye doğru ilerleyerek Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü geçtikten sonra İstanbul Havalimanı’na ulaşacağını ve devamında Halkalı-Kapıkule hattına bağlanacağını belirtti. Bakan Uraloğlu, söz konusu demiryolu hattının 120 kilometre uzunluğunda ve hem yük hem de yolcu taşımacılığına hizmet vereceğini söyledi. Ayrıca, projenin kapsamında 29 viyadük, 11 açılıp kapatılabilen karayolu geçişi ve 21 tünel yapılması planlandığını aktardı.

Bakan Uraloğlu, “Gebze-Yavuz Sultan Selim Köprüsü-Çatalca Demiryolu” hattının tamamlanmasıyla Asya ile Avrupa arasında kesintisiz ve yüksek kapasiteli yük ve yolcu taşımacılığının gerçekleştirileceğini belirtti. Ayrıca, Sabiha Gökçen Havalimanı ile İstanbul Havalimanı arasında yüksek standartlarda bir demiryolu bağlantısı kurulacağını da müjdeledi.

Fatih Terim Fonu davasıyla ilgili adliyeye gelen isimler haberimizde yer aldı

Sıradaki haber:

Fatih Terim Fonu davasıyla ilgili adliyeye gelen isimler haberimizde yer aldı

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.