h Dolar 34,0075 % 0.32
h Euro 37,8747 % 0.32
h Sterlin 44,9758 % 0.94
h Altın (Gr) 2.820,64 %0,40
h BIST100 %
a

Emine Erdoğan, Rami Kütüphanesi’ndeki Valide Sultanlar Yazma Eserler Sergisi’nin açılışında yer aldı. Sergide 59 eser sergilendi, bu eserler padişah validelerine aitti. Emine Erdoğan, Türkiye’nin yazma eserlerdeki kadim bilgiyi çağdaş araştırmacılarla buluşturacak faaliyetlerin yaygınlaşmasını temenni etti. Serginin açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Yazma Eserler Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ferruh Özpilavcı ve diğer davetliler katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, programda yaptığı konuşmada, Osmanlı tarihinde 22 padişahın annesinin oğullarının saltanatını gördüğünü ve bu valide sultanların çok kıymetli koleksiyonlar oluşturarak önemli eserler yazdırıp topladığını belirtti. Sergiye katılan eserler arasında 3. Murat’ın annesi Nurbanu Sultan, 4. Murat ve Sultan İbrahim’in annesi Mahpeyker Kösem Sultan, 4. Mehmet’in annesi Turhan Valide Sultan ve 3. Selim’in annesi Mihrişah Sultan’ın da vakfettiği eserler bulunuyor.

Emine Erdoğan ise yaptığı konuşmada, İslam medeniyetinin köklü tarihine ait olan ve sergide yer alan yazma eserlerin önemine değindi. İlimin altından daha kıymetli olduğunu vurgulayan Erdoğan, Osmanlı dönemindeki valide sultanların ilmi ve kültürü muhafaza etmek için çaba harcadığını söyledi. Türkiye’nin yeni bir yüzyıla girdiği bu günlerde yazma eserlerdeki kadim bilgiyi çağdaş araştırmacılarla buluşturacak faaliyetlerin yaygınlaşmasını temenni etti.

Emine Erdoğan, sergilenen eserlerin sanat dünyası için de büyük değer taşıdığını ifade etti. Valide sultanların himaye ettikleri ve halkın hizmetine sundukları medeniyet yadigarlarıyla hafızalara kazındığını belirtti. Ayrıca, elyazmalarının müzelerde sergilenmesi ve dijital kopyalarının okurla buluşmasıyla hem ilim dünyasına hem de sanat dünyasına büyük değer kattığını söyledi.

Emine Erdoğan, konuşmasında valide sultanların ilim dünyasına katkılarının sadece kitap biriktirmekle sınırlı kalmadığını, önemli eserleri şerh ve tercüme ettirdiklerini ifade etti. Medrese kütüphanelerinin halka açılmasıyla Osmanlı’nın ilme verdiği değerin somutlaştığını vurgulayan Erdoğan, bu çabaların dinimizin emrettiği sadaka ve zekat ibadetiyle uyumlu olduğunu belirtti. Emine Erdoğan, valide sultanların himayelerinde yetişen sanatkarların bugün bile bilim dünyasına ışık tutacak eserler bıraktığını söyledi.

Programın sonunda Emine Erdoğan’a, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Osmanlı hat sanatının kurucusu kabul edilen Şeyh Hamdullah’ın Sultan II. Bayezid’in tilaveti için ö

Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, Polonya tarafından şeref nişanı ile ödüllendirildi.

Sıradaki haber:

Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, Polonya tarafından şeref nişanı ile ödüllendirildi.

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.