h Dolar 33,9818 % 0.11
h Euro 37,7251 % 0.11
h Sterlin 44,7272 % -0.19
h Altın (Gr) 2.726,78 %-0,69
h BIST100 9.771,16 %-1,67
a
  • Vakit
  • Yaşam
  • Tartışmalara sebep olan ölümcül Çınar kanseri İstanbul’dan sonra Denizli’de tespit edildi

Tartışmalara sebep olan ölümcül Çınar kanseri İstanbul’dan sonra Denizli’de tespit edildi

Pamukkale Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Refika Ceyda Beram, Denizli'de çınar ağaçlarını hasta eden ve ölümcül sonuçlara neden olan hastalığı tespit ettiklerini açıkladı. Hastalığın çınar ağaçlarında ölümlere yol açtığı ve uluslararası düzeyde bir tehdit olduğu belirtilirken, hastalığın Denizli'de tespit edilmesi diğer şehirlerde de yayılabileceği endişesini artırıyor. Dr. Beram, hastalığın erken tanısının önemine vurgu yaparak, sağlıklı görünen ağaçlarda bile hastalığın bulunabileceğini ve bu nedenle erken tespit yöntemlerinin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Projenin devam ettiği ve ağaçların biyogüvenliği ile ilgili araştırmaların yurt içinde ve yurt dışında sürdüğü de belirtildi.

Pamukkale Üniversitesi’ndeki bir araştırma ekibi, Denizli’de çınar ağaçlarını tehdit eden ölümcül bir hastalığı tespit etti. Biyoloji uzmanı Dr. Refika Ceyda Beram ve yüksek lisans öğrencisi Sultan Akyol, çınarlar üzerindeki hastalığı kayıt altına aldı. Geçmişte İstanbul’da da görülen çınar kanseri hastalığı, birçok tarihi çınar ağacının ölümüne neden olmuş ve tartışmalara sebep olmuştu.

Hastalık hakkında bilgi veren Dr. Beram, şunları söyledi:

“Ceratocystis platani, çınar kanserine neden olan yabancı bir mantar türüdür. Uluslararası ticaret ve insan faaliyetleriyle yeni ortamlara taşınarak ekosisteme büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Avrupa ve Akdeniz Bitki Koruma Örgütü tarafından karantina altına alınan bu hastalık, çınar türlerinde ciddi ölümlere yol açıyor. Amerika Birleşik Devletleri, Arnavutluk, Ermenistan, Fransa, Yunanistan, İtalya ve İsviçre gibi ülkelerde binlerce çınar ağacının ölümüne yol açan bu hastalık, Türkiye’de daha önce yalnızca İstanbul’da tespit edilmişti. Denizli’de rüzgar nedeniyle kırılarak devrilen bir çınar ile bu hastalığı tespit ettik. Bu durum, hastalığın yayılımının endişe verici bir düzeye ulaştığının bir göstergesidir. Hastalığın Türkiye’nin batısındaki diğer şehirlere de yayılmış olabileceği düşünülmektedir. Bu kayıt, çınar ağaçlarının gelecekte ne kadar büyük bir tehdit altında olabileceğine dair önemli bir uyarıdır. Devrilen ağaçlar sadece maddi hasara neden olmakla kalmaz, aynı zamanda can kayıplarına da yol açabilir” dedi.

Dr. Beram, erken teşhisin bitki hastalıklarının tespitinde önemli bir rol oynadığını belirtti. Dışarıdan sağlıklı görünen ağaçların bile bu tür önemli problemlere sahip olabileceğini söyledi. Hastalık belirtisi göstermeyen ağaçların tamamen sağlıklı kabul edilemeyeceğini vurgulayan Beram, “Sağlıklı gibi görünen ağaçlar, kısa sürede hastalığın etkisiyle etkilenebilir ve devrilebilir. Denizli genelinde, dışarıdan sağlıklı gibi görünen kent ağaçlarında bulunan bitki hastalıklarını tespit etmeye yönelik bir projemiz devam ediyor. Henüz belirti göstermeyen ama hastalık etkeni taşıyan ağaçları moleküler temelli erken teşhis yöntemleriyle tespit etmeyi hedefliyoruz. Bu sayede hastalıkların diğer ağaçlara yayılmasını engelleyebiliriz. Risk altındaki ve devrilmeye eğilimli olan ağaçlar hakkında daha erken bilgi sahibi olabiliriz” şeklinde konuştu.

Pamukkale Üniversitesi’nin Denizli Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa yürüttüğü “Urban Tree Guard” Avrupa Birliği Projesi kapsamında kent ağaçlarının biyogüvenliğiyle ilgili araştırmalar devam ediyor. 2022 Mayıs’ında düzenlenen ilk toplantının ardından bu projenin hem yurt içinde hem de yurt dışında devam ettiği belirtildi.”

Aksaraylılar, kış mevsiminde yaşadıkları yaz günleriyle endişeleniyor

Sıradaki haber:

Aksaraylılar, kış mevsiminde yaşadıkları yaz günleriyle endişeleniyor

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.