h Dolar 33,9818 % 0.11
h Euro 37,7251 % 0.11
h Sterlin 44,7272 % -0.19
h Altın (Gr) 2.726,78 %-0,69
h BIST100 9.771,16 %-1,67
a
  • Vakit
  • Yaşam
  • Bursa’da su kuşları bire bir sayıldı: İşte sonuçlar

Bursa’da su kuşları bire bir sayıldı: İşte sonuçlar

Bursa'da yapılan 2024 kış ortası su kuşu sayımlarında, Uluabat Gölü, Kocaçay Deltası ve İznik Gölü'ndeki sulak alanlarda birçok tür gözlemlendi. Dikkuyruk türünden üstte gözlendi ve bu tür IUCN'nin Nesli Tehdit Altında olan türler listesinde yer alıyor. Popülasyon trendleri düşüşte olan bu tür Avrupa'da da kışlamaktadır. Sayımların ayrıntılı sonuçları ilerleyen tarihlerde açıklanacak. Bu sayımlar, Türkiye'de Uluslararası Su Kuşu Sayımları organizasyonunun bir parçası olarak her yıl düzenli olarak gerçekleştirilmektedir.

Bursa’da 2024 kış ortası su kuşu sayımları Kocaçay Deltası, Uluabat Gölü ve İznik Gölü sulak alanlarında gerçekleştirildi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle Türkiye’nin farklı ekosistemlerinde yayılış gösteren türlerin envanteri, izleme ve koruma çalışmaları sürdürülüyor. Su kuşu sayımları, Ramsar Alanı olan Uluabat Gölü, Kocaçay Deltası ve İznik Gölü sulak alanlarında toplamda 46 noktadan gerçekleştirildi. Uluabat Gölü Sulak Alanı’ndaki sayımda 3 binin üzerinde Dikkuyruk (Oxyura leucocephala) tespit edildi. Bu tür, Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin Nesli Tehdit Altındaki Türler Kırmızı Listesi’nde Endangered (Nesli Tehdit Altında) olarak sınıflandırılmaktadır. Dünya genelinde popülasyonu azalma eğilimindedir ve Avrupa’da kışlayan birey sayısının 7.500 ile 15.900 arasında olduğu tahmin edilmektedir. Diğer veriler ise ilerleyen tarihlerde yetkililer tarafından açıklanacak.

Kış Ortası Su Kuşu Sayımları (KOSKS), Uluslararası Su Kuşu Sayımları’nın (International Waterbird Census- IWC) bir parçası olarak her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen küresel bir organizasyondur ve Türkiye’de de yapılır. Sayımlar, su kuşlarının mevsimsel göç hareketlerinin en az olduğu Ocak-Şubat aylarında gerçekleştirilir. Bu sayımlar, Batı Palearktik ve Güneybatı Asya’da 20 binden fazla sulak alanı kapsayan 100’den fazla ülkede, genellikle gönüllülerden oluşan yaklaşık 11 bin kişi tarafından gerçekleştirilir. Her yıl yaklaşık 175 türe ait 20 milyon su kuşu sayılarak, popülasyon trendlerinin analiz edilmesinde uzun dönemli bir bakış açısı sunar. Bu sayede standart sayımlar uzun vadede popülasyon trendlerinin izlenmesinde son derece faydalıdır.

Şaşırtıcı! Eskişehir’de sıcaklık 12 derece aniden düşecek

Sıradaki haber:

Şaşırtıcı! Eskişehir’de sıcaklık 12 derece aniden düşecek

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.