h Dolar 35,1761 % -0.01
h Euro 36,7640 % -0.01
h Sterlin 44,4039 % 0.28
h Altın (Gr) 2.956,17 %-0,72
h BIST100 10.025,47 %0,77
a
  • Vakit
  • Yaşam
  • Dicle Nehri’nde nadir rastlanan 10 farklı balık türünden biri keşfedildi

Dicle Nehri’nde nadir rastlanan 10 farklı balık türünden biri keşfedildi

Dicle Nehri'nde keşfedilen Batman Çöpçü Balığı'ndan sonra Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) bilim insanları, bu kez nesli tükenen bir balık türü olan Leopar Sazanı'nı buldu. Dicle Nehri'nde yaşayan ve dünyanın en çok aranan kayıp balıklar arasında yer alan Leopar Sazanı, bilimsel araştırmalar sonucunda yeniden keşfedilmiştir. Bu keşif, Türk bilim insanları tarafından yapılan ikinci önemli balık türü keşfi olarak kaydedilmiştir. Dicle Nehri üzerinde 2008 yılından bu yana çalışmalar yürüten bilim insanları, bu keşifle biyolojik çeşitliliğe katkıda bulunmanın gururunu yaşamaktadır.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) bilim insanları, Dicle Nehri’nde önemli bir keşif yaptı. 2021 yılında Batman Çöpçü Balığı’nın bulunmasının ardından, Leopar Sazanı olarak bilinen nadir bir türü keşfettiler. Bu keşifle birlikte Dicle Nehri’ndeki tüm balık türlerini bulmayı başardılar.

Türk bilim insanları, Dicle Nehri’nde sazangiller familyasına ait benekli bir balık olan leopar sazanını yeniden keşfetti. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nde görevli bilim insanları, dünyanın en çok aranan kayıp balıklar listesinde yer alan Batman Bantlı Çöpçü Balığı’nı 2021 yılında keşfettikten sonra leopar sazanını da yeniden buldu. Böylece Leopar Sazanı, Re:wild ve SHOAL’un dünyanın en çok aranan kayıp balıklar listesinde yeniden keşfedilen ikinci balık türü oldu.

Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı olan Doç. Dr. Cüneyt Kaya, 2008 yılından bu yana Dicle Nehri üzerinde çalışmalar yaptıklarını ve hassas, nadir türlerin olduğunu belirtti. Kaya, “Dünyada en çok aranan 10 balık türünden ikisini bulma şansı yakaladık. Bu gerçekten onur verici ve biyolojik çeşitliliğe katkıda bulunuyoruz” dedi.

Leopar sazanını bulduğu haberi ile heyecanını dile getiren Kaya, balığın bulunduğunu Dicle Nehri’nde balıkçılık yapan bir vatandaşın kendisine görüntülü arama yapmasıyla öğrendiğini söyledi. Kaya, “Heyecanlandım ve hemen bölgeye gitmek için yola çıktım. Balığı bulduk ve korumak için ne yapabileceğimizi düşüneceğiz. Umarım bu balığın varlığını sürdürmesini sağlayabiliriz” ifadelerini kullandı.

Leopar sazanını yeniden keşfettikleri için mutlu olduklarını belirten Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü İç Sular Biyolojisi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Münevver Oral ise, bu türün literatürdeki bilgilerinin sınırlı olduğunu ve avlanmasının azaldığını söyledi. Oral, türün Dicle Nehri’nde hala var olduğunu ve genetik çalışmalar yapacaklarını belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin nadir balık türlerini keşfetme konusunda önemli bir adım attıklarını vurguladı.

Ataşehir’de imar planı değişikliği bekleyen 7 mahalleye sevindirici haber

Sıradaki haber:

Ataşehir’de imar planı değişikliği bekleyen 7 mahalleye sevindirici haber