h Dolar 35,2068 % 0.3
h Euro 36,7672 % 0.3
h Sterlin 44,3202 % 0.7
h Altın (Gr) 2.968,33 %1,32
h BIST100 9.724,50 %-0,42
a
  • Vakit
  • Yaşam
  • Mahalle kültürünü sürdüren geri dönüşüm dostu “akıllı şehirler” yakında hayatımızda olacak

Mahalle kültürünü sürdüren geri dönüşüm dostu “akıllı şehirler” yakında hayatımızda olacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan '2024-2030 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı' taslağı ile ileri teknolojilerin milli olarak üretilip kullanılması hedefleniyor. Sürdürülebilirlik, dirençlilik ve ileri toplum vizyonuyla yapılan plan, akıllı şehirlerde kullanılan teknolojilerde tamamen milli üretimi öngörüyor. Ayrıca Sıfır Atık Projesi'nin akıllı şehir uygulamalarıyla yaygınlaştırılması ve başarılı şehirlerin uluslararası platformlarda tanıtılması da planlanıyor. Çalıştayda, taslak çalışmada yer alan eylemler ve yeni öneriler üzerinde görüş alışverişi yapıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ‘2024-2030 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı’ taslağını hazırladı. Bu plan, ileri teknolojilerin milli değerlere uygun bir şekilde üretilip kullanılmasını ve akıllı şehirlerde tamamen yerli üretimin gerçekleştirilmesini hedefliyor. Ayrıca plan kapsamında Sıfır Atık Projesi’nin akıllı şehir uygulamaları ile yaygınlaştırılması ve başarılı illerin uluslararası platformlarda tanıtılması da planlanıyor.

Hazırlanan taslak, ‘İleri toplum, ileri teknoloji, sürdürülebilir ve dirençli dünya’ vizyonuyla hedeflenen akıllı şehirlerin inşa edilmesi için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Taslakta yer alan 30 eylem, 271 uygulama adımı ve yeni eylem önerileri üzerinde görüş alışverişinin gerçekleştirildiği bir çalıştay da düzenlendi.

Eylem planında öne çıkan başlıklar arasında akıllı şehirlere yönelik toplumsal farkındalığın artırılması, yerli ve milli akıllı şehir teknolojilerinin geliştirilmesi, iklim değişikliği ile mücadelede akıllı şehir çözümlerinin kullanılması, şehirlerin dirençlilik seviyelerinin artırılması gibi konular yer alıyor. Ayrıca eylem planı, şeffaf bir yönetim anlayışı oluşturulması, akıllı ulaşım uygulamalarının yaygınlaştırılması, sürdürülebilirlik ve sıfır atık projelerinin akıllı şehir uygulamaları ile geliştirilmesi, kazaların ve trafik yoğunluğunun azaltılması gibi alanlarda da çalışmaların yapılmasını öngörüyor.

Bu eylem planıyla birlikte Türkiye’de ileri teknolojilere dayalı akıllı şehirlerin inşa edilmesi ve yerli üretimin desteklenmesi hedefleniyor. Ayrıca akıllı şehirlerin markalaşması, uluslararası iş birliklerinin artırılması ve sektörel bazlı akıllı uygulamaların geliştirilip yaygınlaştırılması da planlanıyor. Özetle, bu eylem planı Türkiye’nin akıllı şehirler alanında ilerlemesine katkı sağlayacak bir yol haritası niteliği taşıyor.

Galip Dere Halk Plajı’nda çöp ayrıştırma projesi hayata geçirildi

Sıradaki haber:

Galip Dere Halk Plajı’nda çöp ayrıştırma projesi hayata geçirildi

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.