h Dolar 34,2811 % -0.03
h Euro 36,9885 % -0.03
h Sterlin 44,5101 % 0.04
h Altın (Gr) 3.036,02 %0,28
h BIST100 8.747,07 %-1,04
a
  • Vakit
  • Yaşam
  • Prof. Dr. Beyceoğlu, dolar için ölümü göze almış müteahhitlerden bahsetti

Prof. Dr. Beyceoğlu, dolar için ölümü göze almış müteahhitlerden bahsetti

Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bir öğretim üyesi, bazı müteahhitlerin ucuz donatı kullanması sonucunda insanların öldüğünü ve bunun dolar için yapıldığını iddia etti. Depremle ilgili olarak yapılan bir konferansta konuşan öğretim üyesi, Türkiye'nin depremler nedeniyle bir laboratuvar gibi olduğunu belirtti. Ayrıca, deprem riski olan bölgelerde bodrum katlı binaların yapılması gerektiğini savundu. İzolatörlerin önemi üzerine de konuşan bir başka öğretim üyesi ise bu sistemin maliyetinin bina maliyetinin sadece yüzde 5'i kadar olduğunu belirtti.

Vakit.com.tr Özgün Haber:
“Müteahhitlerin Ucuz Donatı Kullanması İnsanların Ölümüne Yol Açıyor”

Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Malzemesi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Beyceoğlu, bazı müteahhitlerin ucuz donatı kullanması nedeniyle insanların öldüğünü söyleyerek, “Bazı müteahhitler dolar için ölümü göze almış” dedi.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler, 11 ilde büyük yıkıma yol açtı. Adana’da ise 13 bina yerle bir oldu ve 418 kişi hayatını kaybetti. Depremin ciddiyetini göz ardı etmeyen Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) ve Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, “Deprem izolatörleri ve depreme dayanıklı bir Adana için çözüm önerileri” başlıklı bir konferans düzenledi.

DAİMFED Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu açılış konuşmasında, müteahhitlerin depreme dayanıklı yapılar inşa etmek zorunda olduğunu vurguladı.

Daha sonra söz alan Prof. Dr. Ahmet Beyceoğlu, depremler nedeniyle Türkiye’nin bir laboratuvar haline geldiğini belirtti. Kahramanmaraş ve Hatay’ın jeolojik açıdan incelendiğinde, fay hatları ve yüzey kırıklarının örtüşmediği görüldüğünü ifade eden Beyceoğlu, ülkemizin her zaman sürprizlere açık bir deprem davranışı sergilediğini söyledi. Jeofizik açıdan bakıldığında ise önemli düzeyde yer ötelenmelerinin ortaya çıktığını belirtti. Türkiye’nin inşaat mühendisliği ve depreme dayanıklı yapılar konusunda bir laboratuvar haline geldiğini belirten Beyceoğlu, dünyanın dört bir yanından insanların ülkemize gelerek araştırmalar yaptığını dile getirdi.

Prof. Dr. Beyceoğlu, deprem bölgelerinde bodrum katın önemine değindi. Sert zeminde uzun bina, yumuşak zeminde ise kısa bina yapılması gerektiğini söyleyen Beyceoğlu, bunun mühendisler tarafından bilinmesi gerektiğini ve şehir yöneticileri tarafından dikkate alınması gerektiğini ifade etti. Mikro bölgeleme ile şehir zemininin tam olarak bilinmesi gerektiğini vurgulayarak, nerede ve nasıl bina yapılması gerektiğinin belirlenmesi gerektiğini söyledi. Bodrum katlı binaların avantajının büyük olduğunu ve Adana’da mutlaka önerdiklerini belirtti.

Depremden sonra Hatay’da yaptığı incelemelerde donatıların koptuğunu gördüğünü belirten Prof. Dr. Ahmet Beyceoğlu, bazı firmaların kaliteli donatıları dolar karşılığında yurtdışına sattığını, bazı müteahhitlerin ise ucuz donatıları yurtdışından aldığını ileri sürdü. Dolar için ölümü göze alanların olduğunu ifade eden Beyceoğlu, Hatay’da gördüğü bazı binalarda donatıların koptuğunu fark ettiğini söyledi. Bunun sebebini incelediğinde ise doların yükseldiği bir dönemde kaliteli inşaat çeliği üreten firmaların donatılarını yurtdışına sattığını, fakat yerel müteahhitlerin ucuz donatılar kullanarak inşaat yapmaya devam ettiğini gördüğünü belirtti. Bu durumun aslında insanların kendi kendilerini öldürdüğünü gösterdiğini söyledi.

Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Cüneyt Tüzün ise izolatörlerin önemine dikkat çekti. İzolatörlerin bina maliyetinin yüzde 5’ine tekabül ettiğini belirten Tüzün, bu sistemlerin 10-12 katlı binalarda oldukça etkili olduğunu söyledi. İzolatör maliyetinin, karkas maliyetinin yüzde 5’ini geçmediğini ifade etti.

Dr. Tüzün ayrıca bazı lüks yapılarında İtalyan mutfağı kullanıldığını ve kaliteli mutfak ürünlerinin yer aldığını belirtti. İzolatör maliyetinin, mutfak maliyetinden daha düşük olduğunu aktaran Tüzün, depremden sonra kullanılacak cihazlara dikkat çekti.

Kaynak: [Haberin kaynağı]

Haber Başlığı: Hakkari’de kar yağışı etkisini sürdürüyor: Okullar tatil edildi, 284 yerleşim yerinin ulaşımı kapanmış durumda

Sıradaki haber:

Haber Başlığı: Hakkari’de kar yağışı etkisini sürdürüyor: Okullar tatil edildi, 284 yerleşim yerinin ulaşımı kapanmış durumda

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.