h Dolar 34,2849 % 0.07
h Euro 37,2817 % 0.07
h Sterlin 44,6547 % 0.09
h Altın (Gr) 3.067,36 %0,36
h BIST100 9.006,55 %0,68
a
  • Vakit
  • Yaşam
  • Tarım Sertifikası Fide ve Fidancılık Sektöründe Yeni Dönem Başladı

Tarım Sertifikası Fide ve Fidancılık Sektöründe Yeni Dönem Başladı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in öncülüğünde yürütülen "Başka Bir Tarım Mümkün" projesi kapsamında İzDoğa ve İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi, fide ve fidandan üretilen bitkilerin sertifikasını vermeye başladı. Mera hayvancılığı ve karakılçık buğdayı alanlarında başlayan sertifikasyon programı, doğayla uyumlu üretim yapan çiftçilere verilen bir belge olarak dikkat çekiyor. Üreticiler, belgeye sahip olmak için başvurularını baskabirtarim.com adresinden yapabilirler.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kuraklık ve yoksullukla mücadele vizyonu doğrultusunda başlatılan ‘Başka Bir Tarım Mümkün’ programı hızla devam ediyor. İzDoğa ve İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi (İZTAM) tarafından yürütülen bu program kapsamında, başlangıçta mera hayvancılığı ve karakılçık buğdayı üzerinde verilen Başka Bir Tarım Sertifikası artık ‘fide ve fidandan üretilen bitki grubu’nu da kapsayacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İzDoğa ve İZTAM, Başka Bir Tarım Sertifikası’nı artık ‘fide ve fidandan üretilen bitki grubu’ alanında da vermek için çalışmalara başladı. İlk olarak mera hayvancılığı ve karakılçık buğdayı üretiminin denetlendiği İzmir’deki üreticiler, Başka Bir Tarım Sertifikası almaya hak kazandılar. Şimdi ise aynı sertifika, fide ve fidandan üretilen bitkiler için de sağlanacak. Gerekli şartları yerine getiren fide ve fidan üreticileri, uluslararası kabul görmüş olan Başka Bir Tarım Sertifikası’na sahip olacaklar. Doğayla uyumlu üretim yapan üreticiler, sertifika başvurularını baskabirtarim.com adresi üzerinden yapabilecekler.

Doğayla uyumlu üretim için sertifikasyon yolunda ilerliyor

Başka Bir Tarım Sertifikası, öncelikli olarak mera hayvancılığı alanında başlatıldı. İzDoğa ve İZTAM tarafından denetlenen 189 İzmirli üreticiden 165’i sertifika almaya hak kazandı. Bu denetimlerde, hayvan bakımı, mera kullanımı, sütte antibiyotik kalıntıları gibi faktörler kontrol edildi. Sertifikasyon programının ikinci aşamasında ise karakılçık üreticileri denetlendi. Bu denetimler sonucunda, İzmir’deki 87 karakılçık üreticisinin 86’sı sertifika almaya hak kazandı. Denetimler sırasında, araziye uygun ürün seçimi, susuz tarıma destek, doğal gübre kullanımı gibi önemli kriterler incelendi.

Son olarak, fide ve fidandan üretilen bitkiler de sertifikasyon programının kapsamına alındı. Artık tüm fide ve fidan üreticileri denetlenecek ve bu ürünleri üreten çiftçiler, uluslararası kabul görmüş Başka Bir Tarım Sertifikası’na sahip olabilecekler.

Denetlemelerde önemli faktörler dikkate alınacak

Fide ve fidan üretimi üzerindeki denetimler, üretim alanının rakım, bakı, bitki örtüsü gibi faktörler göz önünde bulundurularak yapılacak. Denetimler sırasında araziye uygun ürün seçimi, susuz tarıma destek, su kaynaklarının etkin kullanımı, bitki koruma ürünü kullanımının azaltılması, mera alanlarının korunması, doğal gübre kullanımı gibi önemli kriterler incelenecek. Ayrıca, fide ve fidandan üretilen ürünlerde pestisit kalıntıları da kontrol edilecektir.

Bu geçerlilik süresi 1 yıl olan sertifika için yıl içinde en az bir kez denetim yapılacak. Sertifikaya sahip olmaya uygun görülen üreticiler, tarım ve hayvancılığı doğa ile uyumlu şekilde yaptıklarını onaylatmış olacaklar. Başka Bir Tarım Sertifikası programı hakkında daha fazla bilgi almak için ise baskabirtarim.com adresi ziyaret edilebilir.

Düzce İl Özel İdaresi, araçlarını kışa hazır hale getirdi.

Sıradaki haber:

Düzce İl Özel İdaresi, araçlarını kışa hazır hale getirdi.

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.